SIRIS.nl

Lezing ‘De jeneverbes van ijstijd tot heden’

Op donderdag 25 oktober wordt in IVN-gebouw De Stulp aan de Ostaderstraat 30 in Asten een lezing gehouden getiteld ‘De jeneverbes van ijstijd tot heden’.

Vroeger kwam de jeneverbes algemeen voor in ons land, met name op de zandgronden. Tegenwoordig is hij zeldzaam en beschermd. De boom kan zeer oud worden maar plant zich thans moeilijk voort. De bessen worden gebruikt als geneesmiddel en specerij in de keuken.

In onze regio staan in Lierop en Vlierden nog een aantal exemplaren.

Deskundige Marijke Drees verzorgt de lezing, die om 20.00 uur begint.

De toegang is gratis.  

De Jeneverbes is een bijzondere boom voor Nederland.  De Jeneverbes was de eerste boom die aan het eind van de laatste ijstijd de stuivende zandvlakten koloniseerde. Als de jeneverbes een struweel vormt, biedt dat een plekken voor talloze soorten mossen, korstmossen, schimmels, insekten en vogels.

In onze tijd heeft de jeneverbes het moeilijk. De jeneverbes staat op de Nederlandse Rode lijst van planten staat als sterk in aantal afgenomen. De struwelen op de zandverstuivingen en heide verouderen, er komen nauwelijks jonge bomen bij. Veel mensen zijn actief om de jeneverbes te redden. Dankzij hun inspanningen verschijnen op sommige plaatsen weer jonge planten. Daarnaast wordt onderzocht of en hoe stikstofdepositie, klimaatverandering en verruiging leiden tot afwezigheid van verjonging.