SIRIS.nl

Vanaf november onderhoud en beheer van houtwallen en singels in Someren

Van november tot januari gaat de gemeente Someren aan het werk aan de houtwallen, singels, bosjes en heggen, de zogeheten landschapselementen.

Deze elementen in het landschap zorgen voor ecologische verbindingen ofwel natuurbruggen tussen verschillende gebieden waar dieren leven. Vaak hebben ze een cultuurhistorisch waarde.

Het is belangrijk deze landschapselementen goed te onderhouden zodat ze in stand blijven en om te zorgen voor een gevarieerd landschap.

Vanaf november starten de werkzaamheden.

• Als eerste planten ze verschillende soorten bomen en struiken zoals de Hondsroos, Meidoorn, Hazelaar en Vlier. Door deze struiken in de singels en bosjes te planten zorgt dit voor de nodige variatie en voedselaanbod voor vogels en andere dieren.
• Ook wordt een aantal nieuwe laanbomen geplant rondom Hersel, Achterbroek, Vaarsehoef en de Hutten. Oude lanen worden zo weer hersteld.
• Daarnaast kappen ze een tiental eiken vanwege de veiligheid voor de omwonenden langs de Jan Smitslaan nabij Sluis 13. Op deze plaats komen nieuwe eiken om het aanzicht van de singel te bewaren.
• Tenslotte worden de oevers van het ven Boksenberg opgeschoond zodat de begroeiing aan de oevers zich passend kan ontwikkelen. De kale zandige oevers zijn een aantrekkelijk leefgebied voor amfibieën zoals salamanders.

De werkzaamheden vinden plaats onder begeleiding van Bosgroep Zuid-Nederland.