Het IVN Asten-Someren houdt op zondag 9 december een wandeling met als thema 'Ontdek de historie en de natuur van Helenaveen'.

De wandeling begint om 13.30 uur vanaf het schoolplein aan de Oude Peelstraat 10 in Helenaveen. De wandeling duurt 2,5 uur en stevige wandelschoenen worden aangeraden.

Helenaveen is in 1853 ontstaan als een veen ontginningsnederzetting. De historische harmonie van vaarten, lanen en velden is karakteristiek voor dit dorp, evenals de historische gebouwen die bewaard zijn gebleven en nog herinneren aan de mensen die van heinde en verre kwamen om te werken in het veen en op de grond die vrijkwam na het vervenen.

De wandeling kent fraaie uitzichten over de landerijen na de Peelontginning. De wandeling door ’t Zinkske laat onder andere zien hoe de natuur zich hersteld na de brand afgelopen winter.

De Helenavaart is gegraven om de turf af te voeren en is na de turfwinning een schitterende groene long geworden. De historie van de ontwikkeling van Helenaveen na de turfwinning is terug te zien in de tabaksboerderijen en de kassen. Het verhaal naar de zoektocht naar kolen en de ontwikkeling van het kerkelijke leven komen komen op deze route voorbij.


Trefwoorden: ivn asten-someren helenaveen
Geplaatst

zondag 25 november 2018 | 12.26 uur

Laatst gewijzigd

zondag 09 december 2018 | 16.58 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub