De kaartverkoop voor de verfilming van de Somerense volkslegende ‘Van Zùmmere en nie Baang’ is gestart.

De film werd afgelopen zomer met hulp van veel vrijwilligers opgenomen in Someren en omgeving. Hij zal vertoond worden in De Ruchte en bij Hotel Centraal en gaat op zaterdagavond 19 januari in première.

De film gaat over Somerenaar Klaas, die een bijzondere band heeft met de smokkeltochten. Hij is daarom ook niet blij als hij erachter komt dat het Zùmmerse zout gestolen is en wil er alles aan doen om dit verborgen te houden voor de rest van de dorpelingen. Hij kent de Zùmmerse mentaliteit en dit zou een regelrechte oorlog met het grote Helmond betekenen. Als hij bij de opslagplaats van het zout aankomt is het echter al te laat: enkele ruige smokkelaars hebben de diefstal ook ontdekt. Wat volgt is een heftige strijd voor Klaas, waarin hij ziet dat niet alleen het hele dorp, maar ook zijn familie in het conflict wordt meegesleurd.

Het verhaal van de film neemt de kijker mee terug naar het Someren van 1892. Someren was in die tijd een arm dorp, waardoor het smokkelen van zout een interessante bron van inkomsten was. Eén van de meest legendarische smokkelverhalen is de strijd om zout tussen de Helmonders en de Somerenaren. De film brengt deze strijd tot leven en heet ‘Van Zùmmere en nie Baang’, omdat de beroemde kreet volgens sommige bronnen rond die tijd ontstaan is.

Het meeslepende stuk duurt ongeveer één uur en is minder geschikt voor kijkers onder de twaalf jaar. De smokkeltochten verliepen namelijk niet zonder geweld. De makers hebben geprobeerd om het verleden zo goed mogelijk tot leven te brengen en het is de bedoeling dat de kijker zich echt weer even in 1892 waant.

De film gaat op 19 januari in première tijdens een bijzonder aangeklede avond in De Ruchte. Daarna wordt de film op diverse data vertoond in De Ruchte en bij Hotel Centraal. De kaarten kosten € 10 per stuk en zijn te koop via www.vanzummere.nl of aan de balie bij De Ruchte.

Er is een spaaractie bij Albert Heijn Someren waar voor een flinke korting gespaard kan worden op kaarten voor de film. Voor de bijzondere premièreavond geldt een andere toegangsprijs.


Trefwoorden: van zummere en nie baang de ruchte hotel centraal
Geplaatst

vrijdag 30 november 2018 | 11.41 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 17 januari 2019 | 06.48 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub