SIRIS.nl

Opening KWIEK-beweegroute in Ommel

Op woensdag 12 december is in Ommel de KWIEK-beweegroute feestelijk in gebruik genomen door de wethouder van sport Janine Spoor en twee kinderen van basisschool Het Toverkruid.

In 2017 is het initiatief KWIEK-beweegroute het beste idee van Ommel geworden.

Het beste idee van Ommel is een in 2014 opgestart initiatief van de Dorpsraad om het meedenken van de inwoners te stimuleren en de positieve beweging in het dorp te versterken. Op iedere jaarvergadering wordt het beste idee van dat jaar bekend gemaakt.

Na de verkiezing van het beste idee in 2017 diende de Dorpsraad Ommel de KWIEK-beweegroute als burgerinitiatief in bij de gemeente Asten. Voor de realisatie van het initiatief was een bedrag van circa € 10.000 benodigd. De Dorpsraad Ommel heeft dit bedrag grotendeels zelf opgehaald door middel van fondsenwerving. De Stichting Steun Welzijnszorg uit Helmond, het Wit-Gele Kruis uit Asten en Fysiotherapie/sportrevalidatie Ronald de Haan uit Asten hebben een financiële bijdrage geleverd waardoor het initiatief uitgevoerd kon worden.

Het doel van de KWIEK-beweegroute is het stimuleren van bewegen, het samen zijn, het levendig maken van de wijk en het stimuleren van samenwerking met diverse organisaties in de wijk. Niets is zo gezond als regelmatig bewegen in de buitenlucht. Dat omvat het initiatief KWIEK- beweegroute, die ouderen én jongeren stimuleert meer te bewegen in de openbare ruimte.

De KWIEK-beweegroute is een rondje door de wijk met allerlei oefeningen om het lichaam gezond en soepel te houden. De oefeningen zijn afgestemd op de dagelijkse activiteiten zodat men langer zelfstandig thuis kan blijven wonen en om gewoon lekker in de buitenlucht bezig te zijn. Een prima initiatief dus om de gemeenschap in Ommel langer vitaal te houden. Zo ook vond de gemeente Asten die het initiatief steunt met een financiële bijdrage.

KWIEK-beweegroute maakt gebruik van het straatmeubilair in de buurt. Speciale tegels in de openbare ruimte geven aan welke oefening je waar kan doen. KWIEK-beweegroute spoort mensen aan om op hun dagelijkse routes te werken aan hun eigen mobiliteit. De beweegroute zorgt ervoor dat je zelf in beweging bent en om de 50 á 100 meter een oefening kan doen. Verschillende aspecten bepalen de oefenlocaties binnen de KWIEK-beweegroute, namelijk de visuele impact en het straatbeeld.

De oefeningen van de KWIEK-beweegroute zijn laagdrempelig en door jong en oud uit te voeren. Dat bleek ook na de officiële opening van de route.