Museum Klok & Peel in Asten heeft een nieuw pronkstuk cadeau gekregen: een kerststalletje annex kerstgroep, gesneden uit zogenaamde 'witte turf', die zo'n tweeduizend jaar geleden is gevormd, ofwel in de tijd dat Jezus-Christus werd geboren.

De witte turfbrokken waaruit de kerststal is gemaakt komen uit noord-Duitsland, uit de Esterweger groeve in de deelstaat Nedersaksen. Daar werden ze gewonnen door de firma Griendtsveen AG, het verveningsbedrijf dat vroeger ook in de Groote Peel actief was. De kerststal is aan het museum geschonken door de familie Swinkels, die in Asten nog steeds de kost verdient met turfproducten.

De kerststal is bescheiden van afmeting en aandoenlijk in zijn eenvoud. Ze omvat een stalletje, waarin vaag een kerstgroep te herkennen is en waarin os en ezel prominent aanwezig zijn. Een herkenbare koning met kameel completeert de groep.

Het meest bijzondere is natuurlijk dat het om een 'kerststal uit Jezus' tijd' gaat.

De kerststal uit 'witte turf' kon nergens beter terecht komen dan in het Museum Klok & Peel. Dat krijgt in de kersttijd veel volk over de vloer tijdens haar twaalfdaagse manifestatie 'Museum in Wintersfeer'.

Tijdens de kerstdagen is er nog veel meer te doen in Museum Klok & Peel. Zo rijden er dankzij Modelspoorclub Oost Brabant miniatuur treintjes op vijf modelspoor emplacementen van regionale betekenis. Kinderen mogen op enkele banen zelf de treinen besturen en voor de wat oudere jeugd is er een speurtocht en ook een rangeerbaan met opdrachten. Ook kunnen kinderen een machinistendiploma behalen.

Tijdens Museum Klok & Peel in Wintersfeer is er ook muziek van o.a. het blokfluitensemle Misto en koor Aventurino. En natuurlijk zijn er de exposities en de gratis rondleidingen, dagelijks om 13.00 uur.

'Museum Klok & Peel in Wintersfeer' loopt vanaf 26 december tot en met 6 januari, dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur; alleen op 1 januari gesloten. 31 december is het museum geopend tot 16.00.


Trefwoorden: museum klok en peel kerststal
Geplaatst

vrijdag 21 december 2018 | 12.19 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 21 december 2018 | 11.19 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub