Zaterdag 19 januari ging in De Ruchte in Someren de film ‘Van Zùmmere en nie Baang’ in première.

Na ‘Van Je Familie Moet Je Het Hebben’ vonden De Peelpioniers, met regisseur Daan Blommers voorop, het tijd voor een nieuwe film.

De film gaat over de zoutsmokkel die plaatsvond aan het eind van de 19e eeuw. Het zout in België was destijds stukken goedkoper en daarom besloten inwoners van Someren massaal zout uit België te halen. Hier waren de Helmonders niet blij mee. Zij verkochten immers zout voor een veel duurdere prijs. Als wraak besloten de Helmonders al het zout uit Someren te stelen. Dit konden de inwoners van Someren natuurlijk niet laten gebeuren en daarom gingen ze het zout terugjatten. Wat volgde was een grote veldslag tussen Someren en Helmond met alle gevolgen vandien.

Er kwamen veel bezoekers naar De Ruchte om de film voor de eerste keer te zien. De Dobuzaal was uitverkocht en in spanning werd er gewacht op de vertoning van de film.

Het voorprogramma begon met de vertoning van een video waarin het proces achter het maken van de film werd toegelicht. De eerste spreker Geert Bukkems van De Peelpioniers, producent van de film, kondigde aan dat er in samenwerking met lokale ondernemers en vrijwilligers producten gemaakt zijn gerelateerd aan de film. Louis van den Bosch, nauw betrokken bij de film als amateurhistoricus, was de volgende spreker. Hij vertelde kort over zijn ervaringen met de film en kondigde vervolgens Cees Verhagen aan. Cees Verhagen heeft een boek geschreven over het ontstaan van de kreet ‘Van Zùmmere en nie Baang’ en het eerste exemplaar werd uitgedeeld aan Piet Blommers. De opa van Daan Blommers heeft Daan op het idee gebracht om deze film te maken. Na de uitreiking werd het lied ‘Van Zùmmere en nie Baang’ live gespeeld en massaal meegezongen. Toen het lied was afgelopen, werd de film aangekondigd door regisseur Daan Blommers.

Na afloop was het publiek tevreden en werd er nog een glas champagne gedronken op de succesvolle avond.

Voor de vertoningen op 27 januari om 14.30 uur en 20.30 uur, 13 februari om 14.30 uur en 20.30 uur, 17 februari om 20.30 uur en 23 februari om 20.30 uur zijn er nog kaartjes te verkrijgen via www.vanzummere.nl.


Trefwoorden: peelpioniers van zummere en nie baang louis van den bosch cees verhagen piet blommers geert bukkems daan blommers
Geplaatst

maandag 21 januari 2019 | 14.16 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 23 januari 2019 | 16.26 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub