De functie van een voor Asten bijzondere klokje komt te vervallen nu de paters van het Heilig Hart het dorp verlaten.

Het klokje riep de bewoners van het klooster aan de Wilhelminastraat samen en gaat niet mee naar het nieuwe verblijf.

Rector Rein van Langen droeg deze bijzondere klankbron over aan Museum Klok & Peel, waar het blijvend zal herinneren aan de paters en hun jarenlange grote bijdrage aan Asten en omgeving.

Omgekeerd zal het indrukwekkende werk ‘Zingend Brons; 500 jaar beiaardmuziek in de lage landen en de Nieuwe Wereld’, overhandigd door Harry van der Loo, een goed plaatsje krijgen in Teteringen, de nieuwe woonplaats van de paters.

De geschiedenis van het klokje gaat ver terug. Het behoorde tot een beiaard van 35 klokken, die in 1724 door de Antwerpse gieter Willem Witlockx geleverd werd voor de Onze-Lieve-Vrouwe-Toren van Breda. De klokken zijn toen geschonken door Bredase burgers. Hun namen waren op de klokken de vinden. Zo zijn op deze klok - naast de naam van gieter en gietplaats - nog twee namen te lezen: die van “advocaet” Mr. Bernard Decker en “coop-brouwer” Jacob Decker, de twee schenkers van deze klok.

De beiaard van Breda werd in 1928 vernieuwd. Dit betekende niets anders dan dat op de vier grootste klokken na alle klokken uit 1723/24 uit de toren gehaald werden. De installatie van de nieuwe klokken van de Engelse gieter Gillett & Johnston gebeurde toen door fa. B. Eijsbouts uit Asten. Waarschijnlijk is dit klokje, van ongeveer 40 cm hoog en 20 kg zwaar, toen naar Asten gekomen en in 1929 bij de inzegening van de nieuwbouw van het Heilig Hart klooster geschonken door fa. Eijsbouts, de directe buren van het klooster.

De Antwerpse gieter Willem Witlockx (1679-1733) was geboren in Moergestel bij Den Bosch, waar hij op 1 mei 1669 gedoopt werd. Reeds in 1679 blijkt hij inAntwerpen te wonen, zij het niet als klokkengieter doch als bouwer van diverse muziekinstrumenten en draaier van rariteiten in hoorn en ivoor. Zijn eerste contacten met klokken, althans voor zover dat nu nog nagegaan kan worden, dateren uit 1705. Hij hielp toen Alexius Jullien bij het stemmen van diens beiaard voor Lier. Het heeft er alle schijn van dat Witlockx bij Jullien ook het vak van klokkengieter geleerd heeft. Maar pas in 1711 zou hij zijn eerste beiaard kunnen maken en met name voor Ostende. Witlockx heeft na Oostende meerdere beiaarden gemaakt, zoals bijvoorbeeld in 1723/24 voor Breda. In datzelfde jaar werd hij tot directeur van de Koninklijke Kanonnengieterij in Mechelen benoemd, ofschoon de Antwerpse gieterij bij Witlockx toch op de eerste plaats kwam. Een hoogtepunt was ongetwijfeld de zeer zware beiaard die hij in 1730 goot voor het Koninklijk Paleis te Mafra in Portugal. Hij stierf in 1733 zonder opvolger.

De Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus (Latijn: Congregatio Sacerdotum a Corde Iesu, met het sacroniem S.C.I.) werd in 1877 door de Franse priester Leo Dehon te Saint-Quentin(Frankrijk) gesticht. In Asten begon het klooster Heilig Hart in 1908. Toen werd in de oude villa van burgemeester Frencken aan de huidige Wilhelminastraat een noviciaat ingericht, een opleidingsinstelling. In 1929 werd op hetzelfde perceel een volledig nieuw klooster gebouwd door architect L.J.P. Kooken uit Eindhoven. In januari 2019 verlieten de laatste acht “poaters” - zoals ze in Asten genoemd werden - hun klooster.


Trefwoorden: heilig hartklooster museum klok en peel rein van langen
Geplaatst

donderdag 31 januari 2019 | 15.38 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 01 februari 2019 | 15.41 uur

Auteur

Lonneke van Tilburg


businessclub