Tijdens het 5 x 11-jarig jubileum heeft carnavalsvereniging De Meerpoel op carnavalsmaandag 4 maart het wereldrecord langste afstand ‘polonaise’ gevestigd.

Polonaise tussen aanhalingstekens, omdat in het officiële Guinness Book of Records wordt gesproken over de ‘longest distance danced in a conga line’.

Een conga linedance is een soort van polonaise, maar dan net iets anders. Een congalijn bestaat uit meerdere mensen die voorwaarts gaan door drie passen op het ritme te lopen, gevolgd door een schop die iets voor of op de vierde tel van de muziek ligt.

Het record stond op 7,84 mijl (12,62 km) met elf personen, behaald in het Britse Brighton.

De Meerpoel heeft dit record verpulverd met 17.948 meter, ruim 11 mijl. Onder toeziend oog van vier onafhankelijke toezichthouders, burgemeester Dilia Blok, wethouder Louis Swinkels, Jessie Veltman en Leon van de Moosdijk, twee camera’s als bewijslast en vele toeschouwers zagen de elf deelnemers de poging succesvol eindigen.

De elf deelnemers startten maandag om 8.00 uur voor de eerste van de 32 rondes op de atletiekbaan. Ze hadden de weergoden niet mee. Rond 9.00 uur werden ze overvallen door natte sneeuw en flinke windstoten. En aan het einde van de ochtend kwam het anderhalf uur lang met bakken uit de hemel. Enkele deelnemers raakten behoorlijk onderkoeld met trillende handen en gevoelloze voeten. Gelukkig scheen daarna letterlijk en figuurlijk de zon en konden ze, na het wereldrecord op de atletiekbaan al officieel gevestigd te hebben, de dans voortzetten naar het centrum van Someren. Daar hebben zij aan het einde van de route deelgenomen aan de carnavalsoptocht.

Ondanks het vele oefenen, was het uiteindelijk erg pittig. Zeker door het onstuimig weer was het extra zwaar voor de deelnemers. Vele kampten al snel na het finishen met spierpijn. Maar dat wordt snel vergeten door het mooie resultaat dat is neergezet. Na het aanleveren van alle bewijslasten krijgen ze over een aantal weken officieel te horen over het wereldrecord in het Guinness Book of Records wordt opgenomen. Daar hebben ze alle vertrouwen in.


Trefwoorden: cv de meerpoel wereldrecord polonaise
Geplaatst

dinsdag 05 maart 2019 | 08.46 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 07 maart 2019 | 17.50 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub