Lezing Prinsdom Luik in relatie tot het graafschap Loon

Heemkundekring De Vonder Asten-Someren houdt op dinsdag 12 maart om 20.00 uur in de filmzaal van Museum Klok & Peel een lezing met als titel ‘Het prinsdom Luik in relatie tot het graafschap Loon’.

De lezing gaat over de grotendeels vergeten geschiedenis van het bijna mythische graafschap Loon - nu Belgisch-Limburg - dat nooit bij Nederland hoorde.

Eeuwenlang speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn. Schipperend tussen staf en troon, tussen het Luikse kathedraalkapittel en de Duitse keizer, wisten ze door een uitgekiende huwelijkspolitiek zelf drie verre graafschappen te bemachtigen: het Beijerse graafschap Rieneek, het graafschap Chiny en zelfs even Holland: een ongekend Europees epos.

Aan de hand van talrijke bronnen en vermakelijke anekdotes reizen we met Jan Vaes naar het Lim­burgse verleden. Op basis van zijn recente boek schetst hij de geschiedenis van het graafschap Loon en het prinsbisdom Luik in Europees perspectief. De politieke, sociaal-economische, religieuze en culturele ontwikkelingen komen toegankelijk aanbod. Op die manier toont hij aan dat door de ligging tussen én het contact met verschillende omliggende culturen, de geschiedenis van Loon en Luik bijzon­der rijk zijn: Loon loont de moeite. Als voorberei­ding op de grote excursie naar Luik op zaterdag 22 juni 2019 zal de spreker ons nader informeren over de invloed van het Prinsbisdom Luik ook op onze regio.

De spreker is Jan Vaes, doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis en auteur van het boek ‘De Graven van Loon’. Momenteel is hij gastprofessor geschiedenisen cultuurgeschiedenis aan het UCLL. Hij is een graag geziene spreker en een gewaardeerd (kunst)historisch expert. Hij is bij uitstek een deskundige van de geschiedenis van Luik en speciaal in de rela­tie met het graafschap Loon. Hierover heeft hij het boek “De Graven van Loon” geschreven.


Trefwoorden: graafschap loon museum klok en peel heemkundekring de vonder asten-someren de graven van loon jan vaes
Geplaatst

dinsdag 05 maart 2019 | 16.21 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 12 maart 2019 | 19.01 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub