NWC knokt zich onder bizarre weersomstandigheden laat langs MVC’19

NWC kwam op zondag 10 maart in Maasbree met de schrik vrij in het uitduel tegen nummer negen MVC’19.

Vanwege de absurd harde wind was van goed voetbal nauwelijks sprake en kwamen de oranjehemden net na rust op achterstand, maar in de slotfase trok NWC de inhaalwedstrijd dankzij matchwinner Tijs van Tilburg naar zich toe: 1-2.

Op diverse sportcomplexen in de regio maakten vallende takken en omvallend materiaal voetballen onder veilige omstandigheden onmogelijk, maar in Maasbree overleefden de faciliteiten de harde wind. Voor rust had NWC de wind tegen en dat leverde enkele hachelijke situaties op, maar na de rust bleek het stormachtige weer een groot voordeel voor de bezoekers.

NWC kende een redelijke start van de wedstrijd, maar gauw genoeg kwamen de Astenaren wat meer in de problemen. De eerste serieuze kans was voor aanvaller Daan Peters, die faalde oog in oog met NWC-doelman Gijs Brüsewitz. Aan de overzijde dook de Limburgse goalie Stan Caris een listig afstandsschot van Mark Bosch uit de benedenhoek. Kansen waren er ook voor Jeroen van Deursen, die zichzelf twee keer goed vrijspeelde, maar beide keren naast het doel schoot.

In de laatste fase van het eerste bedrijf was MVC’19 het dichtst bij de openingstreffer, al mocht NWC van geluk spreken dat Clim Moonen de trekker niet overhaalde. Eenmaal redde Brüsewitz stijlvol op een poging van afstand en vervolgens miste Moonen ook nog een dikke kans nadat hij volledig vrijstaand mocht uithalen.

Na de pauze werden de intenties van Moonen wel beloond. Opnieuw kreeg de MVC’19-speler alle tijd en ruimte om op het vijandelijke doel af te stormen en deze keer was hij wel trefzeker: 1-0. NWC, dat enkele spelers vanwege verschillende redenen moest missen, speelde pover en kreeg nauwelijks grip op de wedstrijd, mede omdat er te snel balverlies werd geleden. In minuut 54 dook flankspeler Tijs van Tilburg gevaarlijk op bij de tweede paal om een scherpe voorzet van Chesron Geuns binnen te werken, maar Caris vormde de sta-in-de-weg. Namens de gastheren ging aanvoerder Ron van den Kerkhof op weg naar de 2-0, maar ook hier verrichte Brüsewitz sterk keeperswerk.

Om in deze zware wedstrijd alsnog met een resultaat aan de haal te gaan wisselde trainer Roel Nabuurs al vroeg na rust aanvallend, door debutant Sidi Kourouma binnen de lijnen te brengen ten koste van verdediger Leon van den Bosch. De druk op de MVC’19-defensie werd wel wat groter, al kwam NWC er maar mondjesmaat doorheen. In het laatste kwartier kreeg Tijs van Tilburg het vervolgens op zijn heupen en diens kwaliteiten deden de wedstrijd kantelen. De jonge linksbuiten ging opportunistisch op jacht naar treffers en nam meerdere malen het MVC’19-doel onder vuur. Door de wind was het daardoor billenknijpen voor sluitpost Caris, die bij Van Tilburgs eerste poging nog een katachtige reflex in huis had. Op de tweede poging van de Astense aanvaller had hij geen antwoord, want de vrije trap plofte in de korte hoek: 1-1. Nog geen twee minuten later had Van Tilburg de bal ideaal voor zijn rechtervoet om nog een keer uit te halen en dat deed hij uitstekend. Zijn steenharde knal vloog prachtig tegen de touwen waarmee hij zijn ploeg aan de 1-2 hielp.

Op stroeve wijze trok NWC alsnog het duel naar zich toe, al kostte dat zoals gezegd veel moeite. Het lag na rust regelmatig helemaal open aan beide kanten en de oranjehemden kwamen in de slotminuten nog goed weg ook. Invaller Mike Peeters wilde Brüsewitz met een stift passeren, maar de uitblinkende doelman strekte zich en pakte de bal klemvast. Arbiter Kolenberg liet lang doorspelen, maar de wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende werd dankzij de bevliegingen van Tijs van Tilburg toch in Astens voordeel beslist.

De koploper in 3C was op sportpark De Driesprong de meest gelukkige, maar daar zal niemand aan NWC-kant om malen. Zeker vanwege de storm die een grote rol speelde in Maasbree. De volgende opponent, op zondag 17 maart op sportpark ’t Root, is HBSV.

Opstelling NWC: Gijs Brüsewitz, Ruud Leenen, Leon van den Bosch (64’ Sidi Kourouma), Martijn Henst, René Peters, Mark Bosch, Aziz Sabbar, Luuk Castelijns (86’ Timo Janssen), Jeroen van Deursen, Chesron Geuns en Tijs van Tilburg.