Lezing Tussen herberg en hoogmis

Als geen ander weet Simon van Wetten uit Gemert het in archiefstukken vastgelegde verleden tot leven te brengen.

Op woensdag 21 oktober doet hij dat in Asten voor heemkundekring De Vonder met de lezing ‘Tussen herberg en hoogmis’: een verrassende, soms ook onthutsende, maar niettemin kostelijke inkijk in het leven van alledag in een willekeurig Brabants dorp.

Van Wetten richt zich op een periode van drie eeuwen, van 1500 tot 1800. Zijn rode draad is dat niemand zijn lot kan ontlopen, maar dat velen wel probeerden dit lot te tarten. In het geval van Gemert-Bakel heeft dat 10.000 dossiers opgeleverd in het crimineel- en civielrechtelijk archief. In al die processtukken waarover de Gemertse historicus, geschiedenisleraar, archiefmedewerker en gids Van Wetten zich heeft gebogen, komen ongeveer 40.000 mensen naar voren die inderdaad het lot uitdaagden. Uiteindelijk trokken ze aan het kortste eind, en soms was dat het eind van een touw en bungelden ze op zeker moment aan een galg.

Al is in dit geval het Gemerts rechterlijk archief de bron, de gebeurtenissen die uit de oude dossiers opwellen zijn typerend voor het Brabantse plattelandsleven anno toen en laten het publiek kennis maken met de normen en waarden, zeden en gewoonten in de dorpse samenleving van destijds. Van Wetten neemt zijn gehoor mee naar de harde tijden van weleer, bespreekt de activiteiten van een notoire paardendief in diens persoonlijk Rampjaar 1672, bekijkt de bedelbrieven van rondzwervende invaliden, laat kennis maken met Thijs met-den-crommen-mond, biedt schokkende scènes uit een huwelijk, laat nu eens de dief de gelegenheid creëren, loopt een verliefde wolf in schaapskleren tegen het lijf, steunt de kerk door de pastoor te beledigen, ziet de criminele gevolgen van een pestepidemie onder ogen, dobbelt om een varken, en doorloopt nog tientallen andere dossiers.

De lezing, die vorig jaar oktober door ziekte van de spreker moest worden uitgesteld, begint op woensdag 21 oktober om 20.00 uur in Museum Klok & Peel aan de Ostaderstraat in Asten.

Leden van heemkundekring De Vonder hebben gratis toegang, andere belangstellenden betalen € 3.


Trefwoorden: de vonder heemkundekring de vonder asten-someren simon van wetten
Geplaatst

maandag 12 oktober 2015 | 12.13 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 22 oktober 2015 | 06.37 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub