Vaccinaties tegen meningokokkenziekte voor jongeren in de regio starten op 8 april

Op maandag 8 april start de vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte in onze regio.

Zo’n 40.000 jongeren in onze regio ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte.

Het gaat om jongeren die geboren zijn in 2001, 2002, 2003, (een deel van) 2004 en 2005. Vorig jaar kregen de jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 al een uitnodiging voor deze vaccinatie. De GGD Brabant-Zuidoost voert deze vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio.

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Staatssecretaris Blokhuis besloot in juli vorig jaar om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.

De GGD Brabant-Zuidoost start op 8 april met de vaccinatiecampagne in de regio. De campagne zelf vindt plaats in twee periodes. Voor de eerste periode in april ontvangen tieners die geboren zijn in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei in 2004 een uitnodiging met informatiefolder op hun huisadres. In juni vindt de tweede periode plaats en ontvangen de tieners uit 2003 en 2005 de uitnodiging. Alle informatie over de priktijden en -locaties in de regio vindt op www.meningokokkenprik.nl.

Als jongeren niet in bovengenoemde leeftijdsgroepen vallen, krijgen ze geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Willen jongeren of volwassenen zich toch laten vaccineren, dan kan dat ook bij de GGD. Zij kunnen hiervoor een contactformulier invullen op de website of bellen naar 088-0031400. Wanneer je geen oproep hebt ontvangen, is de vaccinatie niet gratis. Het vaccin moet meestal zelf worden betaald, afhankelijk van zorgverzekeraar en eigen zorgpakket.

Op de landelijke campagne website van het RIVM www.deelditnietmetjevrienden.nl kun je informatie raadplegen over de prik en de ziekte. Je kunt er interviews en verhalen vinden met en van jongeren en ouders, die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten. Zo interviewt Jan Versteegh enkele jongeren over de gevolgen van de ziekte voor hen. Ook is er op de website een link te vinden naar een speciale aflevering van het tv-programma Brugklas.


Trefwoorden: meningokokkenziekte ggd brabant-zuidoost
Geplaatst

vrijdag 05 april 2019 | 07.02 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 28 mei 2019 | 12.49 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub