Een drugspand in uw wijk, dat wil toch niemand?

Politie en gemeente, maar ook de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie werken hard om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Maar ze hebben uw hulp hier ook bij nodig.

Daarom is er een flyer bij u op de deurmat gevallen, met daarin informatie over de risico’s, hoe u een lab of kwekerij herkent en wat u kunt doen om te helpen.

Ze komen ze overal tegen: in huurhuizen en koopwoningen, in loodsen of gewoon in het open veld, in openbare gebouwen of onder de grond. Zeg dus nooit: dat gebeurt in mijn buurt niet.

De overheid werkt hard om de leefomgeving veilig te houden, want achter dit soort drugspanden zit een wereld van criminaliteit. Mede dankzij oplettende burgers worden er succes geboekt, maar uw hulp blijft belangrijk. Uiteindelijk bent u de ogen en oren in de wijk.

Wist u dat er vorig jaar in Oost-Brabant tien drugslabs zijn opgerold? In 2017 waren dat er zelfs vijftien.

Drugspanden zijn vaak dichterbij dan u denkt. Ondanks dat u er in het dagelijks leven niet direct last van hebt, brengen dit soort panden wel gevaren met zich mee. Denk aan brandgevaar, giftige stoffen en het publiek wat zo’n pand aantrekt. In een veilige buurt horen dit soort panden niet thuis.

Criminelen worden steeds creatiever om de aanwezigheid van drugspanden te versluieren, in de hoop dat ze niet opvallen in de wijk. Toch zijn er wel signalen die duiden op de mogelijke aanwezigheid van een drugspand.

De top vijf van signalen die het meest in het oog springen:
- Zoete, anijsachtige of chemische geur
- Condens op de ramen
- Constant zoemend of brommend geluid
- Blauwe vaten of jerrycans om het pand
- Regelmatig bestelwagens of kleine vrachtwagens bij het pand

Hebt u het vermoeden dat er in uw wijk iets niet klopt, maar durft u dat niet meteen zelf te melden? Ga dan niet zelf op pad, maar meldt dit via Meld Misdaad Anoniem. Hier kunt u veilig en volledig anoniem melding maken. De politie, maar ook gemeenten en andere overheden gaan met de meldingen aan de slag. Ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl voor meer informatie.

Heeft u na het lezen hiervan nog vragen, neem dan contact op met de ambtenaar Integrale veiligheid van uw gemeente, of met de politie via www.politie.nl.


Trefwoorden: drugs drugslab hennepkwekerij
Geplaatst

woensdag 27 maart 2019 | 08.22 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 27 maart 2019 | 07.22 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub