Tijdens de Nationale Museumweek van 8 tot en met 14 april presenteren Nederlandse musea hun collecties nadrukkelijker dan gewoonlijk.

Elk museum zet een deel van zijn museale rijkdom - ‘het échte goud’ - in de spotlights. Een pronkstuk mag daarbij zeven dagen lang centraal staan.

Omdat Museum Klok & Peel in Asten beschikt over twee verschillende collecties, is er gekozen voor twee pronkstukken. Een pronkstuk is enkele eeuwen oud, de andere vele duizenden jaren oud.

De kies van de Mastodont

 

In Liessel staat een kalkzandsteenfabriek. Met het opbaggeren van het zand zijn op deze plaats heel veel fossielen mee naar boven gekomen. Op een dag haalt de kraanmachinist een zwart glimmend voorwerp naar boven. Een medewerker van museum Klok & Peel ziet meteen dat dat iets bijzonders moet zijn. Na gedegen onderzoek blijkt hij goud in handen te hebben. Het blijkt een kies te zijn van een mastodont ofwel een olifantachtige.  Om precies te zijn van Mammut borsoni, de Europese mastodont. Een zeer unieke vondst voor Nederland. Mastodont betekent letterlijk: tepeltandige. Als je de kies goed bekijkt zie je de tepelvormige knobbels op de kies. Deze kies vertelt samen met andere vondsten een verhaal van de Peel van 2,5 miljoen jaar geleden. Een Peel dicht bij de kust waar verschillende olifantachtige dieren en neushoorns rondliepen tussen tulpenbomen en moerascipressen in een aangenaam mediterraan klimaat.

Een klok uit de eerste harmonieuze beiaard

In 1642 kregen de rondreizende broers François en Pieter Hemony de opdracht een beiaard te gieten voor de Wijnhuistoren in Zutphen. Het lukte hun de drie belangrijkste aspecten bij het creëren van beiaardklokken te perfectioneren:

•      een goed ontworpen profiel met als gevolg een zeer goede toonstructuur,

•      foutloos gegoten klokken

•      de volledige beheersing van het klokkenstemmen door uitdraaiing. Hierbij werden de vijf laagste deeltonen gemeten met behulp van klankstaven die resoneerden zodra de gewenste toon bereikt was.

Voor het eerst werden alle klokken van de beiaard daarmee in harmonie verenigd en werd zo de basis gelegd voor het huidige klankbeeld van de lage landen. Dit echte goud is een door Hemony gegoten klok uit deze eerste beiaard in Zutphen.

Tijdens de Museumweek is het museum van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 9.30 uur tot 17.00 uur en van zaterdag tot en met maandag van 13.00 uur tot en met 17.00 uur.

Museum Klok & Peel is gevestigd aan de Ostaderstraat 23 in Asten en meer informatie vindt u op www.museumklokenpeel.nl.


Trefwoorden: nationale museumweek hemony mastodont museum klok en peel
Geplaatst

vrijdag 29 maart 2019 | 13.11 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 29 maart 2019 | 19.38 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub