Spirituele ontmoeting in Belevingskerk in Heusden

Op zondag 5 mei, Bevrijdingsdag, vindt er in de H. Antonius van Paduakerk in Heusden een spirituele ontmoeting plaats voor gelovigen, kerkverlaters en agnosten.

Deze ontmoeting, die begint om 10.30 uur, wordt georganiseerd door het Gregoriaans Ensemble Regio Asten.

Het thema van de bijeenkomst is ‘Nieuw leven en verwondering’.  

Tijdens de bijeenkomst wordt er Gregoriaans gezongen en er is plaats voor poëzie, orgel, harp, zangkunst en natuuropnames.

De entree is vrij, met een collecte na afloop.

Programma:

* Vernieuwd Gregoriaans door Wim Boerekamp als cantor

* Poëzie van Huub Oosterhuis door Rennie van Windt

* Orgel met liederen van Pasen door Sandra Donkers-Maas

* Natuuropnamen Leudal e.o van Mia van Zoggel op een beeldscherm

* een jeugdige harpiste Silke Boerenkamps uit Deurne

* Liederen van Hildegard von Bingen (12e eeuw) door Maria Wieggers

Over de deelnemers:

Wim Boerekamp uit Deurne zingt als cantor vernieuwd Gregoriaans vier semiologische gezangen uit het repertoire van de paastijd uit de 10e en 11e eeuw. Hij studeerde Gregoriaans met de handschriften van meer dan duizend jaar geleden in Maastricht, Utrecht en Den Haag en Duitsland. Wim deed staatsexamens conservatorium in Utrecht en Zwolle. Hij was dirigent in Heusden bij gemengd koor In Dulci Jubilo en bij o.a. het jongensherenkoor Deurne’67.  Wim zong met dit koor o.a. in Würzburg, Loreto, Rome en Londen, maar ook in Volendam, Hilversum en diverse andere plaatsen en in een H. Mis voor de tv met Missa Octavi Toni van Orlando di Lasso. Hij kreeg van de gemeente Deurne een zilveren legpenning voor meer dan vijftig jaar Gregoriaanse zang.

Rennie van Windt uit Deurne is neerlandica. Zij declameert Psalm 23 - “Jij mijn herder? Niets zou mij ontbreken? “ - uit “150 psalmen vrij” van Huub Oosterhuis, en het lied van de opstanding “De steppe zal bloeien” uit Verzameld Liedboek, liturgische gezangen ook op teksten van Huub Oosterhuis. Zij gaf Nederlands op het Peellandcollege en het Willibrordgymnasium, was secretaresse van het Literair Café en werkte bij Omroep Deurne mee aan een wekelijkse literaire rubriek. Ze publiceerde twee verhalenbundels en 28 bundels poëzie.

Sandra Donkers-Maas uit Heusden is op latere leeftijd met orgelstudie is begonnen. Zij begeleidt momenteel het dameskoor in Meijel in de kerk en speelt in het zorgcentrum aldaar. Zij speelt tijdens dit concert zes paasliederen.

Mia van Zoggel uit Heythuysen heeft met haar camera de prachtige ontluikende natuur in het Leudal en de omgeving van Heythuysen vastgelegd, die tijdens dit concert op een beeldscherm wordt getoond. Mia is geboren in Roggel en daar ook opgegroeid. Ze woonde midden in het dorp in een huis met een grote tuin, waar ze als kind veel op “’safari” ging. Vooral voor insecten had ze veel belangstelling. Elke zondag ging ze met de familie wandelen naar het Leudal. Inmiddels woont ze in Heythuysen vlakbij dit natuurgebied. In 2005 is ze de opleiding voor jeugdnatuurgids van het IVN gaan volgen en vijf jaar later ook die voor volwassenen. Sinds haar pensionering in 2003 beslaat haar vrijwilligerswerk het grootste deel van haar vrije tijd.

Silke Boerenkamps uit Deurne is een jonge harpiste. Zij is 13 jaar en zit op het Willibrordgymnasium in Deurne. Silk heeft harples op de Muziekschool in Deurne. In haar vrije tijd is ze ook bezig met voetballen.

Maria Wieggers uit Tilburg studeerde oude vocale ensemblemuziek bij Rebecca Stewart aan het conservatorium in Tilburg. Daarnaast volgde zij lessen bij Iégor Reznikoff ( Parijs) in het oudchristelijk repertoire. Haar aandacht gaat vooral uit naar het lesgeven in de modale zangtechniek, waarbij Gregoriaans en vroege (dat wil zeggen Middeleeuwse) meerstemmigheid centraal staan. Maria zingt twee liederen van Hildegard von Bingen, een mystica uit de twaalfde eeuw. Hildegard was abdis van een Benedictinessenklooster in Bingen aan de Rijn. Ze schreef 83 liederen met een mystieke boodschap en een boek over geneeskrachtige kruiden. Verder nog talrijke spirituele boeken met originele verluchtingen. Ze was visionair. De katholieke kerk heeft haar een paar jaar geleden nog tot kerklerares verheven.

 


Trefwoorden: gregoriaans ensemble regio asten spirituele ontmoeting gregoriaans wim boerekamp rennie van windt sandra donkers-maas mia van zoggel silke boerenkamps maria wieggers
Geplaatst

vrijdag 05 april 2019 | 10.54 uur

Laatst gewijzigd

zondag 05 mei 2019 | 12.59 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub