SIRIS.nl

Tekenseizoen van start

Maandag 15 april start de week van de Teek.

Dat betekent dat het tekenseizoen van start gaat. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. De app Tekenbeet helpt te controleren op teken en brengt u op de hoogte van de actuele tekenactiviteit.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven tussen bladeren en in hoog gras en struikgewas. Ze lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lymebacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

De GGD Brabant-Zuidoost adviseert om uw huid en kleding altijd goed te controleren op teken, als u in de natuur bent geweest.

Vindt u een teek? Dan kunt u die eenvoudig zelf verwijderen met een pincet of tekentang. Ontsmet daarna het beetwondje en noteer wanneer en waar u op de huid gebeten bent. Krijgt u de teken niet uit uw kleding, was ze dan op 60°C of doe ze in de wasdroger.

Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Heeft u een teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.

De app Tekenbeet helpt te controleren op teken, laat zien hoe u een teek kunt verwijderen en brengt u op de hoogte van de actuele tekenactiviteit.

U kunt een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren, waarbij u een herinnering ontvangt om de beet te controleren. De app is te downloaden voor Android in de Google Play Store en voor Apple-gebruikers in de App Store.

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het team Infectieziekten via tel. 088-0031333 of e-mail infectieziekten@ggdbzo.nl.

Meer informatie vindt u op de website van de GGD Brabant-Zuidoost, www.ggdbzo.nl, en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 
www.rivm.nl/tekenbeet.