SIRIS.nl

Op het spoor van de Hemony’s

In het bijzijn van 100 beiaardiers, klokkendeskundigen, liefhebbers en gasten uit de museumwereld vond op maandag 15 april de internationale studiedag ‘Op het spoor van de Hemony’s’ plaats.

Aanleiding voor de dag is de 400e verjaardag van klokkengieter Pieter Hemony, toevallig in het jaar dat Museum Klok & Peel haar 50-jarig bestaan viert.

Wat Stradivarius was voor de vioolbouw, waren de Hemony’s voor de klokgietkunst. De gebroeders François en Pieter Hemony goten en stemden de eerste zuiver klinkende speelklokken.

Vandaag de dag klinken Hemonycarillons nog altijd vanaf de Domtoren in Utrecht, het stadhuis van Maastricht, vijf Amsterdamse torens en nog een groot aantal andere torens in Nederland en Vlaanderen.

Zes sprekers met kennis over het klinkende erfgoed van de Hemony’s presenteerden hun recente ontdekkingen en vertelden over de invloed van de Hemony’s vandaag de dag. Langs bijzondere objecten die deel uitmaken van de museumcollectie, heeft het museum een eigen ‘Hemonyspoor’ uitgestippeld. Het Hemonyspoor werd die middag geopend door Luc Rombouts, beiaardier en directeur van de Singing Bronze Foundation.

Aansluitend werd een interactieve informatiewand in gebruik genomen waarop alle Hemonybeiaarden en -locaties van Hemonygieterijen in de Lage Landen staan.

Hemonyspoor en de interactieve Hemonykaart zijn vanaf vandaag voor alle museumbezoekers te zien.