We hopen allemaal dat het ons niet gebeurt: opeens een ree of een wild zwijn voor je auto.

Toch kan je de waarschuwing niet negeren, wild steekt zómaar over.

Onder de titel ‘Ik let op wild’ is de provincie Noord-Brabant een campagne begonnen om duidelijk te maken wat je moet doen.

Op zestien trajecten komen borden met afbeeldingen van herten en wilde zwijnen met de boodschap ‘Wij steken zomaar over’. In een aantal gemeenten worden banners ophangen waar wild oversteekt.

Rij je in bosrijk gebied waar veel wild oversteekt? Minder dan sowieso je snelheid en let goed op, zeker in het donker als een dier onverhoopt voor de auto opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden.

Dat laatste klinkt onlogisch, maar is toch het veiligst. Want in 58 procent van de ongelukken met wild is er letsel doordat de bestuurder is uitgeweken, tegen een boom belandt of een andere auto heeft geraakt. En dus níet doordat het wild is aangereden.

In geval van aanrijding (en als je zelf veilig bent!) moet je altijd bellen met het algemene nummer van de politie, tel. 0900-8844. Ook als het dier is weggerend. De politie weet wie er ingeschakeld moet worden, om het dier te helpen. Ze nemen contact op met de boswachter om het eventueel gewonde dier op te sporen.

In Nederland zijn er jaarlijks ruim 8.000 aanrijdingen met wild. In Brabant waren dat er het afgelopen jaar zelfs meer dan 1.500.

Vooral nu, in het voorjaar, zijn de dieren actief aan de wandel. De reekalveren worden verstoten door hun moeder en gaan op zoek naar een eigen territorium. Tegelijkertijd breekt de paartijd aan en rennen reeën zonder op te letten achter elkaar aan.


Trefwoorden: overstekend wild
Geplaatst

donderdag 18 april 2019 | 08.32 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 18 april 2019 | 09.32 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub