In de maanden mei, juni en juli kan op eikenbomen in de gemeent Asten de eikenprocessierups voorkomen.

Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en/of irritatie aan ogen of luchtwegen.

Op plaatsen waar veel mensen verblijven (zoals bij scholen) en op plaatsen waar veel ongemak van brandharen is, proberen we zo vroeg mogelijk de plaag op milieuvriendelijke wijze te bestrijden.

Tussen 27 april en 20 mei tart de aannemer met de bestrijding. Omdat het gebruikte middel biologisch is, zijn er geen lichamelijke ongemakken voor mens en dier.

De inzet van het spuitkanon kan enige geluidshinder veroorzaken. Om te voorkomen dat het middel tijdens het spuiten in huis komt, verzoekt de gemeente u ramen en deuren tijdens de bestrijding te sluiten.

In verband met de korte bestrijdingsperiode en de drukte bij de aannemer, bestrijden zij ook in de avonduren en weekenden. Binnen de bebouwde kom: tussen 7.30 uur en 21.00 uur. Buiten de bebouwde kom: tussen 21.00 uur en 1.00 uur en 5.00 uur en 7.30 uur.

Er is geïnventariseerd waar de rupsen in de gemeente Asten voorkomen. Op basis van deze inventarisatie en de ervaring van voorgaande jaren, bespuiten ze 6,000 eiken met het biologische middel op de Oostappensedijk, Diesdonkerweg, Diesdonk, AA-weg, Nieuwendijk, Dijkstraat,
Beekstraat, Hoekstraat, Lagendijk, Keizersdijk, Nachtegaalweg, Slotweg (zandweg zijweg Keizersdijk doodlopend), Ostaderstraat, Reeweg, Laarbroek, Hazeldonk, Waardjesweg, Vaarsenhof, Beemdstraat, ’t Hoekske, Behelp, Korhoenweg, Sengersbroekweg, Broekstraat, Gezandebaan, Ospelerweg, J. Smitslaan bij grasveldje, Kruisbaan, Veluwsedijk, Vaalbaan, Kokmeeuwenweg, Meijelseweg, Tureluurweg, Ericaweg, Kleine Heitrak, Buizerdweg, Pijlstaartweg, Hutten, Vlosbergweg, Roerdompweg, Smientweg, Zeilhoekweg, Gruttoweg, Bleekerweg, Gevlochtsebaan, Pannehoef, Patrijsweg, Polderweg, Bergweg, Zandweg voor de school Voordeldonk rechterkant bossen, Stikker, school Voordeldonk, Voordeldonk, Rinkveld / Leensel, Kloostereind, Achterbos, Koestraat, Koestraat hoek Stegen, Lienderweg Loverveld, Den Boogerd, Den Hof, Vinkenstraat, Loverbosch, Bovist, St. Jozefstraat, Hofstraat, Leverkruid, Hombroekstraat, Ottenbachstraat, Voorste Heusden, Bernhard de Merodestraat, Laarbroek, Oliemolen en ’t Hoogvelt.

De gemeente bestrijdt geen rupsen in bos- en natuurgebieden. Ook bomen langs onverharde wegen, worden in principe niet bespoten. Zo hopen ze de natuurlijke vijand van de processierups tot ontwikkeling te laten komen.

Ziet u processierupsen in bomen, meld dit of neem contact op met de gemeente Asten, tel: 0493-671212 of e-mail gemeente@asten.nl.

Voor meer informatie over de processierupsen en gezondheidsklachten kunt u kijken op www.vlinderstichting.nl of www.ggd.nl.


Trefwoorden: bestrijding eikenprocessierups
Geplaatst

donderdag 18 april 2019 | 14.16 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 31 maart 2020 | 20.57 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub