Fokko Keun (1945) uit Someren ontving op vrijdag 26 april de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Dilia Blok reikte de onderscheiding aan Fokko uit tijdens de lintjesregen in het gemeentehuis in Someren.

Fokko Keun heeft zich als bestuurslid op diverse terreinen ingezet.

Tot zijn pensioen in 2010 lagen zijn verdiensten met name bij VNO-NCW, de Algemene Werkgeversvereniging en bij diverse organisaties met betrekking tot onderwijs.

De laatste jaren heeft hij zich vooral ingezet voor Sociaal Cultureel Centrum De Ruchte, Cultuurcentrum Martien van Doorne, Museum Klok & Peel en diverse stichtingen op het gebied van welzijn. Zijn bestuurlijke kwaliteiten worden alom geprezen. Met name zijn creativiteit bij het zoeken naar kansen en oplossingen, zijn rust op momenten dat dat nodig is, zijn kritische houding en zijn besluitvaardigheid hebben een bijdrage geleverd aan de professionalisering van het bestuur van de verschillende organisaties.

Een opsomming van zijn verdiensten:

2010-heden: Adviseur Museum Klok & Peel

Fokko Keun leidt de vergaderingen van het dagelijks bestuur en van het algemeen bestuur. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de huidige bestuurlijke structuur en aan de opzet van een gestructureerd personeels- en vrijwilligersbeleid. In Nederland wordt het model dat hij tot stand bracht als voorbeeld gezien voor kleine en middelgrote musea die grotendeels draaien op vrijwilligers. Ook stond hij aan de wieg van een nieuw systeem van collectiebeheer, registratie en kwaliteitscontrole.

2007-heden: Voorzitter Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Ruchte

Als vrijwilliger vervult de heer Keun al ruim tien jaar een zeer belangrijke rol bij De Ruchte. Als voorzitter van het bestuur zijn er onder zijn leiding veel successen geboekt en heeft hij de organisatie in moeilijke tijden vakkundig en vastberaden op koers weten te houden. Het "Ruchte-model" is zo succesvol dat dit als voorbeeld werd gebruikt voor andere culturele centra, o.a. in Deurne, Geldrop, Horst a/d Maas, Heerde en Heeze.

2016-2017: Interim-voorzitter van Cultuurcentrum Martien van Doorne

Fokko Keun heeft ad interim-voorzitter een belangrijke bijdrage geleverd aan de professionalisering van het Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Zijn kennis, ervaring en tijd heeft hij ingezet om deze organisatie door een lastige periode te helpen.

2003-heden: Actief bij Stichting Markant in Nuenen

De Stichting Markant is in 2003 opgericht met als doel een deurenfabriek te starten in Addis Abeba in Ethiopiƫ. Fokko Keun startte als adviseur en werd in 2009 bestuurslid. Hij was verantwoordelijk voor het aantrekken van personeel. Ook heeft hij altijd een krachtige inbreng gehad ten aanzien van strategische aspecten. Verder is hij enkele keren naar Ethiopiƫ gereisd voor overleg. In 2014 is Fokko voorzitter van de stichting geworden en nog altijd zet hij zich vol overgave in voor het realiseren van het doel van de stichting.

2006-2013: Vice-voorzitter Stichting Onis Asten-Someren

Fokko Keun is vanaf de start van Onis Welzijn in 2006 tot september 2013 voorzitter van het bestuur geweest. Hij leidde vergaderingen to the point, legde verantwoordelijkheden daar waar ze horen en bepaalde op hoofdlijnen het beleid. In deze periode was Fokko ook voorzitter van dienstencentrum De Beiaard in Asten.

1999-2010: Lid AB, DB en SER namens VNO-NCW
1995-2010: Lid Hoofdbestuur, Dagelijks Bestuur, Vicevoorzitter Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) en Voorzitter AWVN
1984-2004: Actief bij diverse organisaties met betrekking tot onderwijs.

Fokko is ook penningmeester van De Zonnebloem-afdeling Someren.


Trefwoorden: ridder in de orde van oranje-nassau koninklijke onderscheiding burgemeester dilia blok fokko keun
Geplaatst

vrijdag 26 april 2019 | 14.31 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 27 april 2019 | 16.57 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub