Op zondag 19 mei gaat in Someren de Omloop van de Peelrijt, een wielerklassieker van de vrije bonden, voor de derde keer van start.

Het wielerpeloton rijdt een omloop van 13,9 km lang die acht keer wordt afgelegd. Tour en Wielerclub De Zwaluw uit Someren tekent voor de organisatie.

Tot enkele jaren geleden organiseerde De Zwaluw de Omloop der Peel, een etappewedstrijd waarbij gedurende twee dagen een route vanuit Someren door de Peeldorpen en weer terug naar Someren werd afgelegd. Deze wedstrijd werd begeleid door een grote groep vrijwilligers, verkeersregelaars en een aantal motoragenten die de taak hadden om de tegenliggers te laten stoppen. De politie heeft echter besloten dit jaar geen wielerwedstrijden meer te begeleiden en vindt dat de verkeersregelaars het moeten doen. Om dit mogelijk te maken heeft de organisatie drie jaar terug besloten om een groot deel van het parkoers te laten vervallen. De wedstrijd wordt nu voornamelijk aan de westkant van Someren verreden. De route is aangepast zodat ze ook weer op de vertrouwde plek bij de permanence kunnen starten en finishen.

Om 12.00 uur wordt er gestart in de Floreffestraat in Someren ter hoogte van de permanence café In d'n Herberg. Het parkoers bestaat vervolgens uit Postel, Heuvel, Wolfsveld, Loovebaan, Kerkendijk, Smulderslaan, Limburglaan, Michelslaan, Parallelweg, Heikantstraat, Vaarselstraat en weer Floreffestraat.

De route is 13,9 km en wordt acht keer gereden. Elke 19-20 minuten is er een doorkomst. De finish wordt rond 14.30 uur verwacht.

De wielerkaravaan wordt begeleid door verkeersregelaars van diverse verenigingen en de Stichting Motorbegeleiding Bij Sportevenementen. Hoewel tussen de doorkomsten de weg in principe vrij is, met uitzondering van de Floreffestraat, wordt eenieder toch verzocht om zoveel mogelijk de rijrichting van de renners te volgen.

Het aantal deelnemers heeft ook flink te lijden onder de ontwikkelingen. Vier jaar terug stonden er circa 200 te trappelen voor de Omloop der Peel. Nu is dat toch de helft minder. Voor de wedstrijd die verreden wordt onder auspiciën van de Nederlandse Wielren Bond (NWB), kan nog aangemeld worden via de website van de bond.

De regionale favoriet Marc van Grinsven en winnaar van de vorige editie zal een gooi naar de nieuwe titel doen.

De winnaar van de Omloop Liessel-Liessel Niels Vreys uit Lommel zal ook proberen deze wedstrijd op zijn naam te zetten, evenals Roel de Vries uit Utrecht, Marvin Steenberge uit Waddinxveen, Koen Wulterkens uit Boxmeer, Robbert Schaap uit Leidschendam en Roy Simons uit Velden.

Verder komen aan de start; de regionale renners Martijn Gijsbers uit Heeze, Patrick Houthooft uit Helmond, Rick Craenen uit Nederweert, Gijs Vierling uit Veldhoven, Roy Steuten uit Ell en Rick van Deursen uit Budel-Schoot.

 


Trefwoorden: twc de zwaluw omloop van de peelrijt marc van grinsven
Geplaatst

zaterdag 11 mei 2019 | 08.05 uur

Laatst gewijzigd

zondag 19 mei 2019 | 19.34 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub