Molenaars-bakkersdag op Eynderhoof

Zeg eens eerlijk: wie begint er niet spontaan te watertanden van de geur van versgebakken brood of gebak van de echte bakker?

Wie een echte bakker kent, weet dat deze voor dag en dauw al in de weer is om voor de klanten verse producten in de rekken te hebben als de winkel opent. Niemand is gediend van brood van gisteren.

Je maakt bewust de keuze voor je eigen bakker op basis van smaak en aantrekkelijke presentatie. Want het oog wil natuurlijk ook wat. Maar wie weet nog echt van het recept van eerlijk brood en gebak, zonder al te veel kleur en smaakstoffen? De bakker van het Limburg openluchtmuseum Eynderhoof doen dat zeker. Iedere bakker koestert zijn eigen recepten als het best bewaarde geheim en wil zich daarmee graag ook van zijn gewaardeerde collega’s onderscheiden. Maar als de klant tevreden is en bij de eerste hap uit een vers puddingbroodje die verwachtte glimlach op zijn gezicht krijgt is het doel bereikt.

Maar om te bakken moet je natuurlijk ook meel hebben. Limburg telt momenteel 39 windmolens die voor een groot gedeelte zorgden voor de verwerking van graan tot meel. In een aantal gevallen deden de dorpelingen dat vroeger met behulp van een huismolen, waar in Eynderhoof er een van staat en door de molenaars graag mee gedemonstreerd wordt. Vanwege de warenwet wordt het meel niet gebruikt voor het bakken van brood en gebak, maar krijgt het een prima bestemming in de veeteelt.

Deze zondag geven de bakkers diverse demonstraties van heerlijke lekkernijen uit grootmoederstijd. Uiteraard kunt u proeven van de door de bakkers gebakken producten en creaties. Allemaal echt en eerlijk. De molenaar kan van alles vertellen over het malen van het meel. In Eynderhoof wordt gebruik gemaakt van mais dat vanuit de graantrechter via de Jacobsladder en de kaar in de onderliggende molenstenen gestort en vermalen wordt. Na de stenen maling valt het gemalen mais een verdieping lager in de meelzakken. Gereed voor verder gebruik. En bij eerlijk brood hoort natuurlijk smeuïge boter die speciaal op deze dag ook in het openluchtmuseum tijdens diverse demonstraties gestoten wordt van melk, afkomstig uit de koe en niet uit houdbare literpakken.

Verder zijn de meeste andere ambachten deze middag volop in bedrijf en is het weer goed toeven in het leukste en (ont)spannendste openluchtmuseum in de Peel. Lekker genieten van koffie met vlaai, de klanken van hamer en aambeeld, het raspen van de boomzaag door een eiken stam, de spelende kinderen in de wei en de muziek door Ari Ja.

Het museum is zondag 19 mei open van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.eynderhoof.nl.

Woensdag 22 mei Kindermiddag - Handnijverheid voor meisjes en jongens met o.a. textiel en timmeren

De vrijwilligers van de linnenkamer gaan de kinderen leren werken met naald en draad. Moeilijk is het niet: ze kunnen aan de slag met macramé en de grotere kids mogen breien, vinger- en vork breien en vinger haken. Het resultaat mag natuurlijk mee naar huis. En de stoere timmerjeugd komt deze middag ook ruimschoots aan zijn of haar trekken. Met hout, een hamer en wat spijkers tover je zo een pracht creatie. Ook dit mag mee naar huis.

Bekijk het kinderdag programma op www.eynderhoof.nl.

Het museum is naast de woensdagmiddag ook geopend op dinsdag-, vrijdag en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

 


Trefwoorden: molenaars-bakkersdag eynderhoof limburgs openluchtmuseum eynderhoof
Geplaatst

maandag 13 mei 2019 | 03.35 uur

Laatst gewijzigd

zondag 19 mei 2019 | 18.55 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub