Gratis bloeddrukcheck voor alle inwoners in Asten en Someren

Vanaf maandag 27 mei kunnen mensen hun bloeddruk laten meten op verschillende locaties in Noord-Brabant. Dat kan op maandag 3 tot en met zaterdag 8 juni ook in Asten en in Someren.

Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen. Een hoge bloeddruk voel je namelijk niet, maar vergroot wel de kans op een hart- of vaatziekte. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarom roept de Hartstichting op regelmatig de bloeddruk te (laten) meten. Als het nodig is, kunnen mensen dan tijdig maatregelen nemen om de bloeddruk weer op een gezond niveau te brengen. Om het meten voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting tot en met 8 juni bloeddrukmeetpunten in op openbare plaatsen, zoals supermarkten en bibliotheken. Inwoners in Noord-Brabant kunnen bij één van de 28 locaties gratis hun bloeddruk laten controleren.

Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk heeft. Een deel van hen gebruikt medicatie of heeft zijn of haar leefstijl aangepast om de bloeddruk op gezond niveau te brengen. Echter zo’n 40% weet niet dat zij een verhoogde bloeddruk heeft. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. De Hartstichting wil daarom mensen stimuleren om hun bloeddruk te laten meten. Om het meten van de bloeddruk voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting tijdelijke meetlocaties in op openbare plaatsen in de provincie Noord-Brabant.

David Smeekes, huisarts werkzaam bij de Hartstichting: “Het is vanaf je 40e belangrijk je bloeddruk te kennen, ook als je gezond bent. Want een hoge bloeddruk voel je niet, maar verhoogt wel je kans op een hart- of vaatziekte. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarom roept de Hartstichting op om regelmatig je bloeddruk te (laten) meten. Net zoals je ook wel eens op een weegschaal staat. Zo kun je tijdig maatregelen nemen om je bloeddruk op gezond niveau te krijgen als dat nodig is.”

De gemeten bloeddruk is persoonlijk en wordt met niemand gedeeld. Mensen krijgen ook concrete tips en adviezen over wat zij zelf kunnen doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden.

Inwoners van de gemeente Someren kunnen terecht in de Bibliotheek Someren, Molenstraat 12 en inwoners van de gemeente Asten in de Bibliotheek Asten, Kerkstraat 12.

De meettijden zijn op dezelfde dagen: maandag 3 tot en met vrijdag 7 juni van 14.00 tot 17.30 uur en op zaterdag 8 juni van 10.00 tot 13.00 uur.

 


Trefwoorden: bloeddrukcheck bloeddruk bibliotheek someren
Geplaatst

vrijdag 24 mei 2019 | 20.40 uur

Laatst gewijzigd

maandag 27 mei 2019 | 20.26 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub