Wie van beiaardmuziek houdt, moest op zondag 26 mei in Museum Klok & Peel in Asten zijn.

Daar stond het jaarlijkse festival Alle Klokken Luiden in het teken van muziek voor jong en oud.

Enkele honderden bezoekers genoten van de vaak verrassende muzikale combinaties, met telkens de beiaard in de hoofdrol. Met dit festival heeft het Museum Klok & Peel opnieuw een podium geboden aan creatieve musici en blijft het zich profileren als een proeftuin voor de vernieuwing van de beiaardcultuur van de Lage Landen.

Het Astense evenement Alle Klokken Luiden werd voor de vierde keer gehouden. Op drie locaties in en rondom Museum Klok & Peel werden bijzondere muzikale optredens gegeven. En wat blijkt? De beiaard is prima geschikt om er ook hedendaagse muziek mee te maken. Beiaardier Jan Verheyen en dj Courtasock bewezen dat met hun Carillon Jam op het veld tegenover het museum. De twee Belgen wisten de twee genres tot een mooi geheel te smeden. De act zou niet misstaan op een dancefestival. Jammer dat de bezoekers van Alle Klokken Luiden nog niet echt warm liepen voor dit duo.

Maar er viel heel wat meer te genieten op het gebied van experimentele muziek. Het van oorsprong Russische trio Zolotoj Plyos maakte indruk met hun bijzondere instrumenten, waaronder de balalaika en de bajan. Maar dat er ook uit een rode laars accordeonklanken kunnen komen, dat zorgde bij de bezoekers toch wel voor de meeste verbazing.

Het jeugdige duo Richard de Waardt en Dina Verheyden liet horen dat er in een ouderwetse typemachine muziek zit en dat de geluidjes van computerspel Super Mario ook aangenaam kunnen klinken.

Koen van Assche en het Pulse Percussion Trio - ook uit België - mixten marimba met de beiaard en zetten een muzikale voorstelling neer van hoog niveau.

De Astense beiaardier Rosemarie Seuntiëns speelde samen met fanfare Wilhelmina uit Vlierden. Later op de dag stond ze met drumgezelschap Araumi Daiko in de Oranjerie. Een optreden vol energie.

Beiaardier Frank Steijns speelde samen met Arno Kerkhof op het pijporgel. En Jan Verheyen liet met Cedric Honings horen dat de beiaard ook prima is te combineren met gitaar.

Zo passeerde tijdens Alle Klokken Luiden een verrassend muzikaal programma met de beiaard in de hoofdrol. Museumvoorzitter Harry van der Loo genoot van de vele optredens maar vond het jammer dat niet meer mensen de weg naar het museum hadden gevonden. “Luc Rombouts heeft een schitterend programma neergezet. Het is echt genieten hier”, aldus Van der Loo.


Trefwoorden: beiaardfestival museum klok en peel alle klokken luiden
Geplaatst

maandag 27 mei 2019 | 14.41 uur

Laatst gewijzigd

maandag 27 mei 2019 | 14.10 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub