Heemkundekring De Vonder Asten-Someren houdt op woensdag 12 juni de lezing 'De Noord-Brabantse IJzeren Eeuw'.

Met de IJzeren Eeuw wordt de 19e eeuw bedoeld. Door de Fransen wordt Noord-Brabant als volwaardige provincie toegevoegd aan Holland en loopt de achterstelling van de katholieken door de protestanten op een einde.

Onze eerste koning was Lodewijk Napoleon. Hij was geliefd en staat voor de Brabanders symbool voor nieuwe hoop op een betere toekomst. Wat later onder de koningen Willem I, Willem II en Willem III worden er wegen en spoorlijnen aangelegd en kanalen gegraven en krijgt de grondwet zijn huidige vorm. Overal ontwikkelt zich industrie. Helmond wordt een belangrijke textielstad. In alle dorpen worden stro- en melkfabrieken gebouwd en in Asten komt de firma Bluijssen tot bloei.

Vind je dit een interessant onderwerp, kom dan op woensdag 12 juni luisteren naar Hans van den Eeden. Hans is de schrijver van het boek "Leve de koning!" over Lodewijk Napoleon en een van de historici achter te televisieserie "De IJzeren Eeuw".

De lezing begint om 20.00 uur in de filmzaal van Museum Klok & Peel, Ostaderstraat 23 in Asten.

Iedereen is welkom.

Kosten: € 3, voor leden van De Vonder gratis.


Trefwoorden: museum klok en peel heemkundekring de vonder asten-someren de noord-brabantse ijzeren eeuw hans van den eeden
Geplaatst

woensdag 05 juni 2019 | 08.01 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 13 juni 2019 | 06.30 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub