Veilig en makkelijk appen met uw eigen arts

In een veilige app een vraag stellen aan het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, dat is vanaf 24 juni mogelijk voor iedereen in de regio Zuidoost-Brabant.

Een groep patiënten wordt zelfs direct uitgenodigd om te gaan appen met hun eigen arts via de gratis en beveiligde app BeterDichtbij. “Het is fantastisch dat we nu ook via een app onze vertrouwde zorg kunnen bieden. Gewoon via de eigen telefoon of computer, zodat alles ook nog eens rustig na te lezen is. Net als bij WhatsApp, alleen dan met de zekerheid dat de belangrijke zorggegevens alleen voor de eigen arts en het ziekenhuis toegankelijk zijn,” aldus Marieke Pestman, kinderarts in het St. Anna Ziekenhuis.

Voor of na een ziekenhuisafspraak zitten patiënten vaak met allerlei vragen. Nu kunnen inwoners uit de regio en patiënten van St. Anna op ieder moment een vraag stellen via de gratis app BeterDichtbij. Deze vraag kan gaan over een afspraak of parkeren maar ook over ziekte of gezondheid. St. Anna start met een groep patiënten van de poliklinieken kindergeneeskunde en gynaecologie, zij worden uitgenodigd direct met hun arts te appen. “Dankzij BeterDichtbij kunnen we onze vertrouwde, regionale zorg nu ook digitaal aanbieden. Dat is heel belangrijk, omdat wij hierdoor nog dichterbij komen voor onze patiënten. Op het moment dat het hen past,” aldus Ingrid Wolf, voorzitter Raad van Bestuur, van het St. Anna.

Gesprekken die u voert met het ziekenhuis of de arts, moeten niet in verkeerde handen vallen. Daarom is BeterDichtbij ontwikkeld met veel aandacht voor de beveiliging en de privacy van gebruikers. “Zelfs als u uw telefoon verliest, kan nog niemand bij het gesprek dat u heeft gevoerd met ons. Alles wat u vertelt over uw gezondheid, valt net als een afspraak in het ziekenhuis onder het medisch beroepsgeheim.” licht bestuurder Ingrid Wolf toe. Het systeem is specifiek voor de gezondheidszorg ontwikkeld en inloggen kan alleen onder de eigen naam, een pincode en een persoonlijke authenticatiecode die u via sms ontvangt.

BeterDichtbij is een app die door ziekenhuizen in heel Nederland wordt ingezet en gezamenlijk is ontwikkeld. “Als ziekenhuis is het erg kostbaar om zelf dit soort sterk beveiligde en gebruikersvriendelijke apps te ontwikkelen,” vertelt Ingrid Wolf. BeterDichtbij is ontwikkeld op initiatief van de 28 regionale ziekenhuizen en momenteel in gebruik in achttien ziekenhuizen in heel Nederland. Het St. Anna Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in de regio Zuid-Oost Brabant dat start met de app. In verschillende regio’s die reeds van start zijn zie je dat ook andere zorgverleners, bijvoorbeeld huisartsen, gebruiken maken van de app. “Dat vinden we een goede ontwikkeling want dat zou betekenen dat een patiënt met één app al zijn zorgverleners veilig kan bereiken.”

De app is nu voor iedereen in de regio van het St. Anna Ziekenhuis gratis te downloaden en te gebruiken voor praktische vragen aan het ziekenhuis. Een groep patiënten van de poliklinieken kindergeneeskunde en gynaecologie zullen vanaf 24 juni ook worden uitgenodigd om direct met de eigen arts te appen. Zij kunnen bijvoorbeeld persoonlijke vragen stellen en foto’s van medische dagboeken doorsturen met de BeterDichtbij app. Ook kunnen patiënten de betrouwbare gezondheidsinformatie van Thuisarts.nl gratis bekijken en delen met de arts. “We zijn nu gestart met een tweetal vakgroepen. We willen graag van deze ervaringen leren, en later dit jaar meer vakgroepen aansluiten,” aldus Ingrid Wolf.

De introductie van de BeterDichtbij app is een mooie aanloop naar het digitale patiëntenportaal van St. Anna: MijnAnna. Via MijnAnna kunnen patiënten op ieder gewenst moment onder andere hun medisch dossier inzien en labuitslagen bekijken. Door toegang tot deze gegevens krijgen patiënten meer regie over hun eigen zorgproces. Ze zijn beter geïnformeerd voorafgaand, tijdens en na hun consult. Alle informatie is op één plek terug te vinden (uitslagen, afspraken, verslagen consult etc.). Het St. Anna Ziekenhuis ontwikkelt het portaal in samenwerking met partner Philips Vital Health.


Trefwoorden: philips vital health beterdichtbij-app st anna ziekenhuis ingrid wolf marieke pestman
Geplaatst

maandag 24 juni 2019 | 13.16 uur

Laatst gewijzigd

maandag 24 juni 2019 | 12.49 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub