De gemeente Someren, woningcorporatie woCom, ORO en Kempenhaeghe werken gezamenlijk aan de herontwikkeling van de voormalige Paulusschoollocatie en de voormalige Pauluskerklocatie in Someren-Noord.

In de voorbije maanden zijn de plannen voor beide locaties verder uitgewerkt.

Op maandag 24 juni werden de plannen en de ontwerpen nader toegelicht, tijdens een drukbezochte inloopavond in gemeenschapshuis De Weijers.

Op de locatie van de begin 2018 gesloten Pauluskerk aan de Dr. Eijnattenlaan (hoek Kerkweijerstraat) gaat woCom een woonzorggebouw realiseren voor ORO met 24 wooneenheden. Een stuk verder op de Doctor Eijnattenlaan, ter hoogte van de Feiterstraat, bouwt woCom voor Kempenhaeghe een tweede woonzorggebouw met eveneens 24 wooneenheden. De overige ruimte van het braakliggend terrein, waar eerder de Paulusschool stond, is bestemd voor acht sociale huurwoningen.

In de voorbije maanden zijn de plannen verder uitgewerkt. De duurzaamheidsambities lagen namelijk hoog. In de nieuwbouw worden nu geen gasleidingen meer aangelegd. En omdat er vanaf 2020 in Nederland overal ‘Bijna Energie Neutraal Gebouwd’ moet worden, willen én gaan ze daar in het PaulusProject al rekening mee houden. Zo zijn de gebouwen bijvoorbeeld extra goed geïsoleerd en komen er warmtepompen en zonnepanelen. Alle voorzieningen voor verwarming, koeling, warm tapwater en koken zijn dan elektrisch geregeld. WoCom toonde, samen met architect Paul Bouw van De Loods Architecten uit Aarle-Rixtel in gemeenschapshuis De Weijers de ontwerpen.

De gemeente heeft vragen beantwoord over de woonomgeving, denk aan extra parkeerplaatsen en groen. In de aangegeven groenstroken probeert zij zoveel mogelijk bestaande bomen te behouden. Zo blijft de markante boom aan de Dr. Eijnattenlaan op de Paulusschoollocatie in ieder geval staan. Er zullen bomen plaats moeten maken, maar er worden ook weer nieuwe bomen bijgeplant.

Een aantal omwonenden van de Pauluskerklocatie en de Paulusschoollocatie vormen samen een klankbordgroep. Als vertegenwoordiging van de buurt praatten zij mee over de (ontwerp) bestemmingsplannen voor beide locaties.

WoCom gaat de sociale huurwoningen in 2020 via het woningverdeelsysteem Wooniezie aanbieden. Zodra hier­over meer bekend is, wordt dat in de nieuwsbrief en lokale media gemeld. Woningzoekenden kunnen zich het beste al inschrijven op www.wooniezie.nl/inschrijven. Dan krijgen ze een tipbericht zodra de woningen worden aangeboden.

Naast de woonzorgvoorziening voor ORO worden op de voormalige Pauluskerklocatie ook zes vrije sector koopwoningen gebouwd. Deze commerciële (semi)bungalows worden door een derde partij gerealiseerd en zijn inmiddels allemaal verkocht.

Op dit moment vindt er een aannemersselectie plaats bij woCom; september/oktober is bekend welke aannemer de bouw van de woonzorgcomplexen en de sociale huurwoningen wordt gegund. Het is de bedoeling om in het eerste kwartaal van 2020 te gaan starten met de bouw. Zodat ze twaalf maanden later, eerste kwartaal 2021, de gebouwen op kunnen leveren.


Trefwoorden: wocom oro kempenhaeghe paulusproject
Geplaatst

dinsdag 25 juni 2019 | 13.41 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 27 juni 2019 | 17.51 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub