Het gaat slecht met onze vlinders. In Nederland vinden ze nog maar weinig bloeiende bloemen. Gelukkig hebben veel mensen bloemen in hun tuin.

De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 juli en zondag 28 juli mee te tellen in de tuin.

Dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. Door vlinders te tellen, kun je dus meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt kan tijdens de tuinvlindertelling dus bijdragen aan die kennis.

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of www.vlindermee.nl.

Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

De zomer van 2018 was extreem warm en droog. En dat zagen we aan de aantallen vlinders. Het waren er veel minder dan normaal. Veel voedselplanten waren verdroogd. In Noord-Brabant werden bijna 9.000 vlinders geteld. Dat waren vooral veel koolwitjes, die goed tegen hitte kunnen. De atalanta, de dagpauwoog en de kleine vos waren nagenoeg afwezig; in het noorden en noordwesten van het land werden ze wel meer geteld. De koninginnenpage werd in Noord-Brabant vaker gezien dan elders.

Insecten sterven in rap tempo uit, en ook met onze vlinders gaat het niet goed. We zien veel minder vlinders dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral omdat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Bloemenweides zijn verdwenen: bebouwd, betegeld of platgemaaid. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders.

Wat moet je doen om vlinders naar je tuin te lokken?

- Plant nectarrijke bloemen voor vlinders

- Zorg voor voedselplanten voor rupsen

- Gebruik geen gif

Kijk voor alle informatie en meer tuintips op www.vlindermee.nl.


Trefwoorden: vlindertelling vlinders vlinderstichting
Geplaatst

donderdag 27 juni 2019 | 12.18 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 27 juni 2019 | 14.17 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub