SIRIS.nl

Wereldrecord langste afstand ‘polonaise’ door De Meerpoel officieel toegekend door Guinness Book of Records

Tijdens het 5 x 11-jarig jubileum deed carnavalsvereniging De Meerpoel uit Someren op carnavalsmaandag 4 maart een gooi naar het wereldrecord langste afstand ‘polonaise’.

Bij de door het Guinness Book of Records erkende ‘longest distance danced in a conga line’, werd met elf personen maar liefst 17,95 km (11,15 mijl) op muziek in een ritme met een schop opzij op de vierde tel, achter elkaar gelopen.

De streefafstand was 11 mijl. De afstand werd grotendeels afgelegd op de atletiekbaan van ’t Jasper Sport. Het laatste gedeelte werd afgelegd als route naar het centrum, eindigend in de carnavalsoptocht.

Na het bestuderen van al het bewijsmateriaal (ruim 6 uur video, officiële landmetingen,
rondetijden en verklaringen van onafhankelijke toezichthouders) heeft Guinness Book of
Records het wereldrecord officieel toegekend.

Na een aantal maanden liet - in recente edities genoemd - Guinness World Records onlangs weten het bewijsmateriaal akkoord bevonden te hebben. Het oude wereldrecord stond op 12,62 km gevestigd in Brighton (UK). Daarmee is dit oude record heus verpulverd.

Tijdens het interne jubileumfeest van carnavalsvereniging De Meerpoel op 29 juni werd de toekenning publiekelijk bekend gemaakt. De elf deelnemers kregen ieder een officiële oorkonde uitgereikt.

Of de deelnemers in toekomst voor een nieuw wereldrecord gaan laten ze nog in het midden.

Ze vonden het hoe dan ook een zware, maar fantastische ervaring. Het kreeg bovendien veel
landelijke media-aandacht: het NOS-journaal, Radio 2, Qmusic, Omroep Brabant en Radio 10
(Gerard Ekdom) besteedde er serieuze aandacht aan.

Het wereldrecord krijgt een plaatsje in het Guinness Book of Records en is online te vinden op
Longest distance danced in a conga line.

De deelnemers waren Daan Raijmakers, Gerard Koolen, Grard Wijnen, Joost Meeuws, Jos Verberne, Mathijs de Jongh, Paul van der Weerden, Ralph van Eijk, Remy Bazen, Ruud Meeuws, Theo van de Mortel en organisator Davy van Otterdijk.