Inbraak voorkomen tijdens je vakantie

In de zomerperiode maar ook tijdens andere vakanties weten inbrekers je huis sneller te vinden.

Het onveilige gevoel en de afwikkeling van de schade kun je voorkomen. Besteed voor vertrek aandacht aan de veiligheid van je woning.

De gelegenheid maakt de dief, wordt wel gezegd. Sterker nog: maar liefst 80% van alle inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven. Voorkom inbraak tijdens vakantie door slimme, preventieve maatregelen te treffen.

Check voordat je op vakantie gaat de voor- en achtertuin, oprit en/of balkon op hulpmiddelen voor een inbreker. Zorg dat er geen ladders of kliko’s binnen handbereik zijn.

Met een tijdschakelaar gaat een lamp in je woning ’s avonds automatisch aan en rond bedtijd weer uit. Gebruik er in ieder geval 1 in de woonkamer en 1 op de eerste verdieping.

Buitenverlichting met een bewegingssensor gaat branden als er beweging wordt waargenomen en zet de inbreker in de spotlight, wat zorgt voor een afschrikkende werking.

Wek een bewoonde indruk. Ruim het huis niet helemaal op, maar laat wat vaat op het aanrecht staan en leg een boek open op de salontafel.

Doe de inbraakpreventiecheck. Veel Nederlanders denken dat hun woning inbraakproof is, toch valt dat vaak tegen. Met de check van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) ontdek je snel de zwakke plekken in de beveiliging van je woning (https://stichtingnipw.nl).

Hoe verleidelijk het ook is: zet je vakantieplannen of mooie vakantiefoto’s niet op social media. Zeker niet openbaar. Vergis je niet, het inbrekersgilde is ook online actief en koppelt je online profiel snel aan je woning.

Met een WhatsApp-groep in de buurt kun je elkaar waarschuwen bij een verdachte situatie. Bij het Klant Contact Centrum van de gemeente Someren zijn gratis folders af te halen over het oprichten en over de spelregels van een WhatsApp-alertgroep. Vragen met betrekking tot een WhatsApp-alertgroep kun je sturen naar WhatsAppalertgroep@someren.nl of rechtstreeks contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de gemeente, tel. 0493-494888.

Kranten veroorzaken al snel een volle brievenbus of een flinke stapel op de deurmat tijdens je vakantie. Zet de abonnementen tijdelijk stop, denk hierbij ook aan bezorgdiensten van bijvoorbeeld bloemen en maaltijdboxen.

Vraag buren of familie om een oogje in het zeil te houden. Wanneer zij zo nu en dan de woning betreden, signaleren ze al snel eventuele verdachte situaties.

Berg kostbaarheden uit het zicht op, liefst in een kluis of op een onlogische plek.
Maak een overzicht van je kostbare bezittingen. Je kunt hier bijvoorbeeld het kostbaarhedenregistratieformulier van het Politiekeurmerk voor gebruiken. Fotografeer sieraden naast een liniaal, zodat het formaat direct duidelijk is.

Is er ingebroken in je woning?

Doe altijd aangifte bij de politie om je schade te kunnen verhalen op je verzekering.
Wacht met het herstellen van eventuele schade aan je woning: overleg eerst met je verzekeraar.
Maak indien nodig foto’s van de situatie, blokkeer eventuele betaalpassen en breng in kaart wat er ontvreemd is.

 


Trefwoorden: inbraakpreventie
Geplaatst

donderdag 11 juli 2019 | 11.57 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 24 december 2019 | 09.36 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub