Op dinsdag 6 augustus vond in Asten de Cabriotour ’75 jaar bevrijding’ plaats.

De deelnemers aan de tour kregen een groot aantal verhalen te horen over wat er zich, 75 jaar geleden, in onze regio allemaal heeft afgespeeld.

De tour stond onder leiding van Gerard Geboers.

Het startpunt was bij Museum Klok & Peel in Asten, waar de tentoonstelling Death Valley tot ver in 2020 te zien is.

Deze tentoonstelling verbeeldt, in het kader van de herdenking van 75 jaar bevrijding, talrijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in de Peel. Vanuit de boerderij waarin het museum gevestigd is, regelde maarschalk Montgomery destijds zijn zaken rond Market Garden.

Vandaar reed de cabriotour door een gebied waar de oorlogsverhalen voor het oprapen liggen.

Bij Sluis 11 vonden zowel in 1940 als in 1944 zware gevechten plaats. Ook de Wilhelminastraat en het centrum van Asten met hun kloosters, de Wolfsberg en het kasteel waren in de oorlog betrokken.

De deelnemers hoorden waarom de kermis in Heusden werd afgelast, over vliegtuigcrashes, onderduikerskampen en strijd. Kort na een stop bij Buitencentrum de Pelen kwam de Vossenberg in beeld. Ze passeerden het voormalige café Het Eeuwig Leven aan de Meijelseweg, waar een heuse tankslag woedde.

Het verhaal achter het kruis van Nijssen aan de Pijlstaartweg werd verteld, waarna ze langs het in 1992 opgerichte monument in Liessel reden en verder via het Rinkveld en Voordeldonk naar Ommel. Daar hoorden de deelnemers over de laatste cavaleriecharge van de Tweede Wereldoorlog en over het drama rond de bevrijding. Duitse militairen hadden de opdracht het bedevaartsoord te beschadigen op hun aftocht. De Engelse bevrijders probeerden dat te voorkomen. Met name de Jan van Havenstraat, waar de families Klaus, Michiels en Slegers woonden, had zwaar te lijden onder de mortieraanvallen. De gezinnen Klaus en Michiels verloren samen tien kinderen.


Trefwoorden: tweede wereldoorlog cabriotour 75 jaar bevrijding gerard geboers
Geplaatst

woensdag 07 augustus 2019 | 20.33 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 07 augustus 2019 | 19.33 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub