Waterschap waarschuwt: blauwalg in kanalen, sloten en beken neemt toe

In de zomer worden veel evenementen en activiteiten georganiseerd rondom water.

Maar let goed op. Op steeds meer plaatsen is er overlast van blauwalg. Controleer daarom van te voren goed of het water geschikt is voor de activiteit.

Blauwalg is niet alleen schadelijk voor mensen maar ook voor dieren. Laat dieren daarom niet zwemmen in en drinken van buitenwater.

Door de droogte en warmte is minder water beschikbaar waardoor het water in de beken en sloten minder wordt ververst. Het spoelt niet door en de temperatuur van het water wordt hoger. Dit veroorzaakt onder andere blauwalg. Ook nu het wat minder warm is en er neerslag valt, blijft de aanwezige blauwalg een risico.

Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

Bij waterrecreatie zoals kano├źn, roeien en vissen moet er ook rekening mee worden gehouden dat de waterkwaliteit minder goed kan zijn als gevolg van blauwalg. Ook wanneer recreatie bij het water plaatsvindt, is dat belangrijk.

Wil je gaan zwemmen in natuurwater, dan adviseert het waterschap om dit alleen in officieel
zwemwater te doen. Deze zijn te vinden op www.zwemwater.nl. De zwemwaterkwaliteit van de
wateren op deze site wordt regelmatig gecontroleerd.

Heeft u het idee dat er blauwalg in de sloot zit, geef dit dan door aan waterschap Aa en Maas via tel. 088-1788000 of www.aaenmaas.nl. Als het waterschap heeft vastgesteld dat er sprake is van blauwalg, plaatst de gemeente indien mogelijk borden om mensen te waarschuwen het
water te mijden. Op de website van waterschap Aa en Maas staan alle plekken waar blauwalg is
geconstateerd.


Trefwoorden: waterschap aa en maas blauwalg blauwalgen
Geplaatst

dinsdag 13 augustus 2019 | 17.37 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 13 augustus 2019 | 16.43 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub