Met als thema ‘Vrijheid geef je door’ houdt Lierop in de eerste week van september de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van het zuiden van Nederland.

Twee hoogtepunten staan daarbij centraal: de kinderherdenking op donderdag 5 september om 12.00 uur bij het Frank Doucettemonument en de grote herdenking op zaterdag 7 september vanaf 18.30 uur.

Sergeant Frank E. Doucette was een Amerikaanse boordschutter die in augustus 1944 met een parachute landde vanuit een B-17 bommenwerper die boven Eindhoven werd neergeschoten. Zijn schuilplaats vond hij in onderduikerskamp Dennenlust in de bossen bij Moorsel in Lierop. Bij de terugtrekking van de Duitsers sneuvelde Frank op 19 september 1944.

In de eerste week van september zijn er diverse activiteiten op basisschool ’t Rendal in Lierop. ’t Rendal heeft het Frank Doucettemonument in de Frank Doucettestraat geadopteerd en heeft elk schooljaar aandacht voor het monument.

Er vinden gastlessen plaats, er is een wandeling met leerlingen door de kom van Lierop in het kader van ‘Monumentjes van herinnering’ en onder leiding van Gerard Geboers is er een wandeling naar het onderduikerskamp Dennenlust.

De grote herdenking op zaterdag 7 september begint met een plechtige eucharistieviering in Koepelkerk van Lierop.

Pastoor Jan Zwirs zal voorgaan in deze viering waaraan verder wordt meegewerkt door de gilden St. Antonius Abt en O.L.V. Vrouw der Zeven Weeën en Mannenkoor A Capella.

Na afloop van deze viering begeleiden de fanfare en het slagwerkensemble St. Willibrordus allen naar het Frank Doucettemonument, waar vanaf 19.30 uur de grote herdenking plaats vindt.

Er wordt gezongen, er worden muziekstukken gespeeld, de gilden bewijzen hun eer, er zijn toespraken, er worden kransen gelegd en voor iedereen bestaat de gelegenheid zelf bloemen te leggen.

Natuurlijk zal er tevens één minuut stilte zijn en worden The Last Post en het Wilhelmus gespeeld.

Iedereen is bij deze herdenking welkom.


Trefwoorden: bevrijding frank doucettemonument
Geplaatst

dinsdag 20 augustus 2019 | 16.09 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 07 september 2019 | 22.01 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub