Museum Klok & Peel in Asten heeft de verzameling Willy van Vlerken aan zijn collectie kunnen toevoegen.

Deze zeer gevarieerde verzameling omvat circa 350 objecten, die allerlei aspecten van het thema klok laten zien.

Maandag 19 augustus droeg Van Vlerken deze 'museumschat' symbolisch over met de overhandiging van een soepklok, een doos kleine bellen en enkele geselecteerde schoolplaten aan bestuurslid Luc Rombouts en conservator Rainer Schütte. Dat gebeurde in aanwezigheid van zijn partner Francien, museumvoorzitter Harry van der Loo en een aantal museumvrijwilligers.

Naast bijzondere objecten - zoals klokjes uit het oude China of dierenbellen uit het Romeinse Rijk - omvat de verzameling allerlei curiositeiten. Veel alledaagse dingen die het veelzijdige gebruik van klokken in het verleden laten zien, zoals trambellen, deurbellen en klokjes voor dieren. Maar er is ook een inktpot in de vorm van de Savoyarde, de grootste klok van Frankrijk, die in de Sacre Coeur in Parijs hangt. Of illustratieve schoolplaten. Soms ook een raadselachtig iets, zoals een muurdecoratie uit Helmond met daarin verwerkt de versteekbare noten van een speeltrommel.

Willy van Vlerken heeft zijn collectie opgebouwd tussen 1975 en 2018. Hij raakte in de ban van het fenomeen 'tijd' door zijn werk in het Nationaal Beiaardmuseum ten tijde van oprichter en conservator-directeur dr. André Lehr. Tussen 2010 en 2016 deed de collectie dienst in Willy's excursie-atelier De Januskop, waar hij zijn bezoekers bekend maakte met allerlei gebruiken rond het thema 'tijd'.

Willy is ook steeds betrokken gebleven bij het museum. Na zijn pensionering kan hij daarvoor weer meer betekenen. Als enthousiaste en vakkundige suppoost en rondleider loodst hij gasten binnen in de bijzondere wereld van klokken en torenuurwerken.

 


Trefwoorden: museum klok en peel collectie willy van vlerken
Geplaatst

woensdag 21 augustus 2019 | 16.53 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 21 augustus 2019 | 15.53 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub