De ratten zijn weer daar

Het afgelopen halfjaar heeft de gemeente Asten weinig meldingen over aanwezigheid van ratten ontvangen.

Toch zijn er de laatste tijd weer enkele ratten gevangen op verschillende plaatsen.

Het betrof volwassen mannelijke exemplaren. De gemeente heeft hier geen verklaring voor. Wellicht waren deze dieren op zoek naar een nieuw leefgebied.

Wanneer u een grote rat ziet, betekent dat niet per se dat er een hele groep zit. Het kan een zwervend dier zijn. Zodra u echter een jong ratje ziet, is er reden om verder te kijken. Dan zijn er bij u in de buurt jonge ratten geboren en zijn er dus ook volwassen ratten.

Het blijft goed alert te blijven. Zorg daarnaast dat er geen gemakkelijk bereikbaar voedsel aanwezig is. In het buitengebied zijn inmiddels al korenvelden geoogst. Ratten, die daar eventueel hebben ingezeten, zoeken een veilig heenkomen. Nu het warm weer is en de deuren en ramen van woningen open staan, kan een rat gemakkelijk binnenlopen. Hetzelfde geldt voor muizen. Door de langdurige droogte zijn er veel muizen dit jaar.

Door de langdurige droogte is het aantal insecten in de natuur nog verder afgenomen. Vooral insectenetende vogels, zoals mezen, komen hierdoor in de problemen. Ze vinden niet meer genoeg voedsel. Als wij de vogels bijvoederen, zullen er meer overleven. Mezen dragen onder meer bij aan de bestrijding van processierupsen in het voorjaar.

U kunt de vogels helpen door het hele jaar door mezenbollen op te hangen in uw tuin en gepelde pinda’s te verstrekken.

Om te voorkomen dat u ook ratten of muizen aantrekt, gebruik dan een ophangsysteem van fijnmazige gaas en/of spijlen. Vogels kunnen daar hun voedsel uitpeuteren, zonder dat ratten of muizen erbij kunnen.


Trefwoorden: muizen ratten
Geplaatst

vrijdag 30 augustus 2019 | 19.33 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 30 augustus 2019 | 20.37 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub