Diëtiste, diabetesexpert en schrijfster van een viertal boeken over voeding en leefstijl, Harriët Verkoelen (56) uit het Gelderse Buren en geboren in Asten, is door de lezers van GezondNu verkozen tot Gezonde Held 2019.

Verkoelen was genomineerd vanwege haar tomeloze inzet om de diabeteszorg te veranderen en haar zeer succesvolle methode om diabetes te overwinnen.

Diabetes type 2-patiënten kunnen met haar aanpak in 90% van de gevallen helemaal van de insuline af en ook diabetes type 1-patiënten krijgen een veel stabielere bloedsuikerspiegel.

Verkoelen had niet de minste concurrentie in deze verkiezing, de andere genomineerden waren:
- Gynaecoloog en orthomoleculair arts Barbara Havenith
- Kinderarts en arts voor integrative medicine Ines von Rosenstiel
- Receptmaker Nora French
- Fysiotherapeut Nathalie Schaafsma

Verkoelen won ruim, aldus Paul de Roos van GezondNu die de prijs kwam overhandigen in Buren.

Verkoelen schoolde met haar zelf ontwikkelde en door de beroepsverenigingen geaccrediteerde cursus al duizend diëtisten, praktijkondersteuners en huisartsen bij op het gebied van koolhydraatbeperkte voeding. Haar laatste boek ‘Diabetes overwinnen’ beschrijft heel duidelijk hoe en waarom koolhydraatbeperkte voeding kan leiden tot de afbouw van het medicijngebruik (insuline), vaak dus tot nul.

Harriët Verkoelen is diëtist en diabetesexpert met dertig jaar ervaring in de diabeteszorg. Als expert in koolhydraatbeperkte voeding is ze overtuigd van de noodzaak om op grote schaal gezonder te gaan eten. Ze schreef eerder de boeken ‘Andere gezonde voeding’, ‘Echt afvallen doe je zo’ en ‘Afvallen met de wet van Harriët’ naar aanleiding van tien afleveringen RTL-Breakfastclub waar zij de vaste diëtiste van het programma was, en het e-boek ‘Koolhydraatbeperking S, M, L. Welke maat heb jij?’.

Harriët heeft inmiddels honderden diëtisten, praktijkondersteuners en huisartsen bijgeschoold over koolhydraatbeperking zodat zij hun cliënten met overgewicht en (beginnend) overgewichtdiabetes passend kunnen adviseren over gezonde voeding en kunnen helpen het medicijngebruik in Nederland grootschalig omlaag te brengen. Zij presenteerde op enkele wetenschappelijke congressen haar opzienbarende praktijkresultaten, waaronder in Dubai (Middle East obesity and bariatrical surgery) en in Rotterdam (EFAD European Federation of the Associations of Dietitians conference).

 


Trefwoorden: gezondnu gezonde held diabetesexpert harriet verkoelen
Geplaatst

woensdag 04 september 2019 | 13.35 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 04 september 2019 | 15.48 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub