De herdenking van de Tweede Wereldoorlog is belangrijk immaterieel erfgoed voor de provincie Noord-Brabant.

Statenleden, die in de Tweede Wereldoorlog door geweld van de Duitse bezetter om het leven kwamen, verdienen dan ook een permanente herinnering in het provinciehuis.

Op vrijdag 13 september wordt het gedenkteken in het provinciehuis onthuld, voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten.

Het gaat bij de omgekomen statenleden om de toenmalige burgemeesters Moonen van Waalwijk en Smulders van Someren.

Zij waren naast burgemeester ook lid van Provinciale Staten.

Tijdens de onthulling van het gedenkteken wordt ook burgemeester Wijnen van Asten meegenomen. Hij was geen PS-lid, maar werd gelijktijdig met burgemeester Smulders geëxecuteerd. Hij staat hiermee symbool voor alle moedige burgemeesters die verzet pleegden in oorlogstijd.

De permanente herdenkingsplek is een gedenkteken in de statenlounge naast de statenzaal in het provinciehuis, in de boekenkasten waar de (oude) statenverslagen staan. Tussen de notulen van de vergadering van 1941 (laatste bijeenkomst van Provinciale Staten na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog) en 1946 (het eerste verslag na de oorlog) is prominent zichtbaar een open ruimte gerealiseerd. Daarin ligt een opengeslagen boek, waarin de namen van Smulders en Moonen zijn geschreven.


Trefwoorden: provinciehuis provinciale staten burgemeester piet smulders
Geplaatst

donderdag 12 september 2019 | 16.40 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 12 september 2019 | 16.02 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub