Voor de viering van 75 jaar vrijheid zette de Stichting Crossroads Brabant het project Brabant Remembers op de rails.

Daarin staan 75 levensveranderende persoonlijke oorlogsverhalen centraal, voor elke Brabantse gemeente één.

De stichting koos het tragische lot van de Ommelse families Michiels en Klaus - die bij de bevrijding enorme offers brachten - tot de meest aangrijpende oorlogsgebeurtenis in de gemeente Asten.

De Dorpsraad Ommel nam het initiatief om een monument op te richten op de plek waar het drama van de families Michiels en Klaus zich afspeelde. Daarvoor kreeg de raad steun van lokale ondernemers en vrijwilligers, maar ook van de gemeente Asten en Waterschap Aa en Maas.

Storyteller Piet Snijders schreef met medewerking van Dora Michiels en Martien Klaus het Ommels drama uit onder de titel ‘De dag dat Maria niet keek’ en publiceerde het in zijn boek Death Valley De Peel.

Op zondag 22 september werd het feit gevierd dat Ommel 75 jaar geleden bevrijd werd. Heel Ommel was uitgelopen om deze dag mee te maken.

De dag begon met een Heilige Mis met de vertelling van het verhaal 'De dag dat Maria niet keek' door Piet Snijders.

Daarna vond een prachtige onthulling plaats van het monument Ommels Eindje door Dora Michiels en Martien Klaus. De kinderen van de families Klaus en Michiels legden bloemen bij het monument.

’s Middags werd er in gemeenschapshuis De Kluis muziek gemaakt door de kinderen van Ommel, zanggroep Fieramente en Muziekvereniging Sancta Maria, dit alles in samenwerking met toneelvereniging ONA.

Na dit concert was in zaal De Pelgrim een tentoonstelling te zien van oorlogsmateriaal en oude films en foto’s over Ommel in WOII.

Het bevrijdingsfeest eindigde met een optreden van Roots-’n-Rumble op het terras van De Pelgrim.

Ommel kan terugzien op een indrukwekkende herdenking van de bevrijding 75 jaar geleden, een zwarte maar tegelijkertijd mooie dag.

 


Trefwoorden: bevrijding ommel martien klaus dora michiels
Geplaatst

dinsdag 24 september 2019 | 18.58 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 31 oktober 2019 | 13.07 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub