SIRIS.nl

Alzheimer Café Peelland in het teken van euthanasie

Op de eerste dinsdag van de maand, 1 oktober, was er in centrum De Beiaard in Asten weer een bijeenkomst van het Alzheimer café. Het thema was 'een vrijwillig levenseinde bij dementie'.

Gast was Han Sparnaay van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Hij ging voor de pauze in gesprek met Jac Huijsmans, de gespreksleider voor deze avond.

Het onderwerp van de avond stond blijkbaar in de belangstelling want er waren maar liefst ruim honderd mensen.

Han geeft voorlichting namens de vereniging. Om van hun diensten gebruik te kunnen maken, moet je lid zijn. Het lidmaatschap kost € 17,50.

Euthanasie is het actief beëindigen van het leven door een ander. Dit gebeurt door een arts. Er moet sprake zijn van een ondragelijk uitzichtloos lijden.

Dit is anders dan palliatieve sedatie; hierbij wordt een terminale patiënt tot aan zijn dood in slaap gehouden met medicijnen om zijn lijden te verlichten. Dit is een normale medische handeling, geen vorm van euthanasie.

Bij euthanasie is de huisarts een belangrijk persoon. Hij is de behandelend arts en voert de euthanasie ook meestal uit. Je kunt de arts bij voorbaat vragen te helpen. Hij moet toezeggen bereid te zijn.

Bij dementie is euthanasie extra moeilijk. Tijdig contact opnemen met de huisarts is dan heel belangrijk. Als je de diagnose dementie krijgt, moet je de arts al  vragen te helpen. Bij dementie is de kwalificatie, ondraaglijk lijden, heel moeilijk te bepalen. Vraag is dan, is de patiënt nog wilsbekwaam. De dokter moet dat  bepalen.

Bij dementie is de wilsverklaring belangrijk. Als deze is opgesteld moet je de dokter bij regelmaat vragen deze te bevestigen.

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van de wilsverklaring dan kan de NVVE u helpen. Belangrijk is ook  een gevolmachtigde aan te wijzen die voor u kan beslissen als u het niet meer kunt.

Na de pauze waren er veel vragen. Al met al was het een moeilijk onderwerp en dus een zware avond.

Het volgende Alzheimer Café is op 5 november en het thema is dan 'Mantelzorg en de mantelzorgmakelaar'.