Met de onthulling van twee grote vredesduiven hebben de Astense wethouder Janine Spoor en de 4-jarige Igor de Ruiter op zaterdag 12 oktober samen de 29e editie van de traditionele Pompoendagen in de tuin van Museum Klok & Peel officieel geopend.

De pompoendagen zijn de hele herfstvakantie van 12 tot en met 20 oktober van 12.00 tot 17.00 uur.

De pompoendagen zijn de afgelopen decennia uitgegroeid tot hét pompoenevenement in de Benelux. In de afgelopen weken zijn meer dan 20.000 pompoenen in alle soorten, maten en kleuren naar de museumtuin versleept. De tuinen van Museum Klok & Peel zijn veranderd in een waar herfstparadijs. Blikvangers zijn de grote vredesduiven, waarin alleen al 6.000 kleine pompoenen zijn verwerkt.

Naar verwachting zal het pompoenfestijn komende dagen worden bezocht door duizenden mensen. Voorafgaand aan de opening bedankte projectleider Jos de Vries de vele vrijwilligers die in de afgelopen weken het vuur uit de schenen hebben gelopen om alles op tijd voor elkaar te krijgen. In het bijzonder had hij woorden van waardering voor Inge Geurts, de creatieve geest achter het sprookjesbos.

Het thema van dit jaar ‘De bevrijding van de klokken’ is gekozen vanwege de bevrijding van Zuid-Nederland 75 jaar geleden. In het museum zijn een drietal tentoonstellingen te bewonderen: Death Valley De Peel, Klokkenroof! en Meisjes van toen.

Het verhaal van de bevrijding komt niet alleen terug in de museumtuin, maar vooral in het sprookjesbos waar 'Pompelientje Peelpompoen uit het Kalebassenbos' op zoek gaat naar de geroofde klokken. Het bos bereik je via de nieuwe kalebassentunnel waar tot lampen omgetoverde kalebassen voor een sprookjesachtige sfeer zorgen. Tot de absolute blikvangers behoren ook de artistieke kalebassen-mannetjes van Mirjam Janssen uit Mill in het museum zelf.

Kortom: er is alles aan gedaan om de pompoendagen tot een herfstvakantie-evenement van formaat te maken voor de hele familie. Uiteraard zijn er de vaste activiteiten zoals het uithollen van Halloweenpompoenen en het maken van kaarsjes. De jeugd hoeft zich geen moment te vervelen door de vele spelletjes en activiteiten op het terrein. Verder kan men genieten van verse pompoensoep en andere (streek-)producten die door diverse standhouders worden aangeboden. Er zijn dagelijkse wisselende activiteiten, zoals live muziek, maar ook grimeersessies.

Ook in het centrum van Asten valt de hele week veel te beleven. De centrumondernemers hebben tal van spelletjes en doe-dingen voor de kinderen uitgezet. Ook de horeca is dit jaar van de partij. Daarmee wordt klokkendorp Asten dit jaar gedurende negen dagen tevens  pompoendorp. Een gratis treintje brengt de bezoekers van museum naar dorp en vice versa. Voor meer informatie over de activiteiten in het centrum: www.pompoenfestijnasten.nl

De Pompoendagen duren van 12 tot en met zondag 20 oktober en zijn dagelijks te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. De organisatie adviseert mensen die het liefst op minder drukke dagen komen, om daarvoor de zaterdag te kiezen. Mensen die in de buurt wonen, wordt aangeraden met de fiets te komen of het treintje te nemen dat dagelijks tussen centrum en museum pendelt. Museum Klok & Peel ligt aan de Ostaderstraat 23 te Asten.

Voor meer informatie, ook over het dagprogramma: www.museumklokenpeel.nl.

Het entreebewijs voor het museum is tevens het toegangsbewijs voor de pompoendagen.

 


Trefwoorden: pompoendagen museum klok en peel
Geplaatst

dinsdag 15 oktober 2019 | 06.13 uur

Laatst gewijzigd

dinsdag 15 oktober 2019 | 15.26 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub