SIRIS.nl

Overeenstemming over bedrijfsbeëindiging vleeskuikenbedrijf Antoniusstraat in Heusden

Na jarenlang onderhandelen is er overeenstemming bereikt over de bedrijfsbeëindiging van het vleeskuikenbedrijf aan de Antoniusstraat 45 in Heusden tussen de eigenaar familie Verrijt en de gemeente Asten.

Het vleeskuikenbedrijf is sinds 2010 in bedrijf en voldoet aan alle vergunningen en milieuwetgeving. Niettemin gaven inwoners van Heusden tijdens dialooggesprekken aan met regelmaat geuroverlast te ervaren van het bedrijf.

Na onderzoek of technische maatregelen mogelijk waren om de geuroverlast terug te dringen, bleef alleen beëindiging van het bedrijf over als oplossing. Dat het bedrijf overlast veroorzaakt heeft te maken met de ligging tegen de bebouwde kom en het soort dieren dat wordt gehouden. Vleeskuikens veroorzaken in de laatste twee weken van de levenscyclus meer geuroverlast dan de gemiddelde geurhinder waarvan uit wordt gegaan in de Wet geurhinder en veehouderij.

Voor de agrarisch ondernemer is het natuurlijk heel moeilijk om gedwongen te worden om het bedrijf te staken, terwijl aan alle vergunningen en wetgeving wordt voldaan. Dit voelt onrechtvaardig. Toch heeft de familie samen met de gemeente constructief naar een oplossing gezocht in het belang van zijn omgeving.

Met de overeenstemming is zowel voor de familie Verrijt als omwonenden een einde gekomen aan de onzekerheid over de toekomst. Het bedrijf mag nog tot 1 december 2022 in werking blijven. In de raadsvergadering van 22 oktober zal er een gewijzigde bestemming voor deze locatie aan de gemeenteraad ter vaststelling voorliggen.

De nieuwe bestemming is een bedrijvenverzamelgebouw in de voormalige pluimveestal.