Documentaire ‘Drama in ’t Ommels Eindje’ in Buitencentrum De Pelen

Staatsbosbeheer houdt dit najaar een aantal lezingen in Buitencentrum De Pelen in Ospel.

Het thema is ‘75-jaar bevrijding van de Peel’.

Op zondag 3 november toont Astenaar Gerard Geboers de documentaire ‘Drama in ’t Ommels Eindje’.

Al ruim tien jaar houdt Gerard Geboers zich bezig met de oorlog in de Peel. Hij heeft twee boeken gepubliceerd en twee documentaires geproduceerd.

Er zijn telkens twee identieke lezingen op een middag: om 13.30 uur en om 15.00 uur.

Aanmelden kan via www.staatsbosbeheer.nl/75jaarbevrijdingpeel.

De bevrijding van Ommel ging met felle strijd gepaard. In de documentaire ‘Drama in ’t Ommels Eindje’ vertellen ooggetuigen hun indrukwekkende verhaal. Nabestaanden van de zwaar getroffen families Klaus en Michiels en buren kijken terug op het drama dat op 22 september 1944 in Ommel plaatsvond. Vier kinderen van de familie Klaus en zes van de familie Michiels verloren het leven. Voor moeder Michiels was dit verlies niet te dragen, zij overleed enkele weken later.

In 2017 zette een niet geheel toevallige opmerking van overlevende Martien Klaus Gerard Geboers aan tot het vastleggen van deze geschiedenis. Hij deed dit in samenwerking met drie studenten van het Sint Lucas College in Eindhoven. Dora Boerekamps-Michiels en Martien Klaus, hoofrolspelers in  de documentaire kwamen op 22 september jongstleden, 75 jaar na dato, aan het woord in het NOS programma ‘Market Garden’. Dezelfde dag is op de plek van het drama een monument opgericht op initiatief van de dorpsraad van Ommel.

 


Trefwoorden: ommels eindje buitencentrum de pelen staatsbosbeheer martien klaus gerard geboers
Geplaatst

vrijdag 25 oktober 2019 | 07.34 uur

Laatst gewijzigd

zondag 03 november 2019 | 17.17 uur

Auteur

Anita van der Geest-Buenen


businessclub