Woensdag 6 november was een bijzondere dag voor Museum Klok & Peel in Asten en de daaraan gelieerde Singing Bronze Foundation.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Den Haag, Pete Hoekstra, bracht met zijn echtgenote Diane een bezoek aan het museum.

De voorzitter van het museum Harry van der Loo en Joost Eijsbouts, directeur-eigenaar van Koninklijke Eijsbouts, waren de gastheren.

Het bezoek nam twee uur in beslag en startte met een korte presentatie over Museum Klok & Peel en Koninklijke Eijsbouts, waarna prof. Jeu Schouten de ambassadeur informeerde over de rol van Singing Bronze Foundation voor de toekomst van de klok- en beiaardcultuur in Nederland, maar feitelijk in de gehele wereld.

In Arlington, bij Washington D.C., staat een prachtig monument met daarin een carillon dat door drie Nederlandse klokkengieters in de vijftiger jaren is gemaakt. Dit als geschenk van het Nederlandse volk aan de Verenigde Staten als dank voor de Amerikaanse hulp tijdens de oorlog en bij de wederopbouw.

Na jaren van onderzoek heeft prof. Diederik Oostdijk onlangs zijn publicatie over The Netherlands Carillon afgerond. Het eerste exemplaar van het recentelijk in de Verenigde Staten uitgegeven boek Bells for America overhandigde hij aan de ambassadeur.

Op dit moment zijn de klokken uit de toren van Arlington per schip onderweg naar Nederland.

De aankomst zal op grote belangstelling kunnen rekenen. Koninklijke Eijsbouts heeft de opdracht om de bestaande vijftig klokken van een verbeterde klank te voorzien. Bijzonder is dat er ook een drietal nieuwe klokken worden toegevoegd aan het instrument. De dag van de gieting van de grootste klok (meer dan 5.000 kg) zal een bijzondere gebeurtenis worden.

Na een rondleiding door het museum stak Pete Hoekstra zijn bewondering voor het museum niet onder stoelen of banken.

Ook de betrokkenheid van een vrijwilligersgemeenschap van meer dan 170 mensen en 25 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (Senzer) maakte grote indruk.

Er is een uitstekende discussie geweest over de voorbereiding van de tentoonstelling Klokken voor Amerika en de uitgave van een boek dat mogelijk nog voor de bevrijdingsviering van 4/5 mei zal plaatsvinden.

Ook Piet Snijders kreeg de gelegenheid om zijn boek Death Valley De Peel aan de ambassadeur te overhandigen.

Gezien zijn buitengewoon grote belangstelling voor WO II en de bijzondere naam Death Valley van de tentoonstelling en het boek viel dit in goede aarde.


Trefwoorden: ambassadeur usa pete hoekstra
Geplaatst

donderdag 07 november 2019 | 16.02 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 08 november 2019 | 17.23 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub