Patiënt beslist mee over type behandeling

Patiënten met een breuk aan het sleutelbeen maken in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop sinds deze week gebruik van de Sleutelbeen Keuzehulp (Clavicula).

Samen met drie andere Brabantse ziekenhuizen wordt de Keuzehulp aangeboden.

Máxima Medisch Centrum, Catharina Ziekenhuis, Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis en St. Anna Ziekenhuis starten met de Sleutelbeen Keuzehulp. De Keuzehulp helpt patiënten met een breuk aan het sleutelbeen om een behandeling te kiezen (opereren of conservatief behandelen) die het best bij hen past.

De patiënt neemt thuis de Keuzehulp door. Voor- en nadelen van de behandeling staan op een rij. “Daardoor is de patiënt goed voorbereid op het gesprek met de specialist. Tijdens het spreekuur maken patiënt en arts samen een keuze. Iedere patiënt heeft immers andere eisen en wensen” aldus traumachirurg Piet Hoek.

De Keuzehulp is een van de eerste opgeleverde producten die tot stand zijn gekomen uit de subsidie van Zorginstituut Nederland. Het St. Anna Ziekenhuis werkt hierin samen met Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB). Ook patiënten zijn betrokken bij het ontwikkelen en vullen van de online Keuzehulp.

‘Samen Beslissen’ betekent dat de patiënt samen met de dokter beslist over de best passende zorg. De arts geeft informatie over de mogelijkheden en de medische voor- en nadelen. De patiënt bespreekt samen met de dokter wat dat betekent voor zijn eigen situatie en wat zijn persoonlijke voorkeur is. Uiteindelijk beslist de patiënt samen met de dokter wat het beste bij hem of haar past.

 


Trefwoorden: sleutelbeen keuzehulp st anna ziekenhuis
Geplaatst

vrijdag 08 november 2019 | 12.32 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 08 november 2019 | 11.36 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub