Staatsbosbeheer houdt dit najaar een aantal lezingen in het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel.

Het thema was ‘75 Jaar bevrijding van de Peel’.

Op zondag 24 november is de laatste lezing in deze reeks.

Astenaar Gerard Geboers vertelt in zijn lezing ‘Tussen de Hemel en Het Eeuwig Leven’ het verhaal van een dramatische gebeurtenis ná de bevrijding.

Op 24 december 1944, drie maanden na de bevrijding van Asten wordt een huis in de Wolfsberg in Asten door een bom getroffen. Vijf mensen komen om en twee gewonden zullen later nog overlijden. Verhalen uit de warrige periode na de bevrijding in het gebied tussen Asten en Meijel. Waarom dit bombardement? De nationaliteit van de piloot van de bommenwerper staat ter discussie. Hoe kan dat? De kranten schreven niet over dit incident. Is dat de reden waarom zelfs mensen die jaren in de Wolfsberg gewoond hebben, er nooit van gehoord hebben? In 2014 interviewde Gerard Geboers Francien van Seters-van Bussel. Als eerste onderzoeker van het regionale oorlogsgebeuren hoorde hij hoe zij haar moeder en twee zussen verloor. En later ook nog haar broer. Maar ook dat zij overleefde omdat zij bij opa en oma in Heusden melk was halen. Hoe kon dit bomincident zo totaal ‘vergeten’ worden?

Thema’s die verder nog aan bod komen zijn de massale evacuaties, de inkwartiering van duizenden geallieerde militairen, de achtergebleven munitie en de problemen van en in het zogenaamde ‘niemandsland’. Ook aan de normvervaging die het gevolg was van bijna vijf jaar oorlog, zal Gerard Geboers enkele woorden wijden.

Al ruim tien jaar houdt Astenaar Gerard Geboers zich bezig met de oorlog in de Peel. Hij heeft twee boeken gepubliceerd en twee documentaires geproduceerd. In 2012 verscheen zijn boek over de onderduikers in de kampen op Hoogenbergen en Dennenlust op Moorsel onder de titel ‘Zij woonden een jaar in een bos’.  In 2016 kwam ‘Een bommenwerper crashte in de Groote Peel…’ uit. Een tweetalig boekje (NL/Eng) over de op 22 juni 1943 binnen de grenzen van De Groote Peel neergeschoten Avro Lancaster EE198. Vanwege zijn interesse en omdat hij het belangrijk vindt dat de het verhaal van de oorlog wordt overgeleverd, heeft hij een paar jaar geleden de overleggroep ‘Oorlog rond de Groote Peel’ in het leven geroepen.

Er zijn die middag twee identieke lezingen; om 13.30 uur en om 15.00 uur.

Deelname is een vrijwillige bijdrage.

Let op: vooraf online reserveren is noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/75jaarbevrijdingpeel.

 


Trefwoorden: buitencentrum de pelen gerard geboers
Geplaatst

donderdag 14 november 2019 | 16.51 uur

Laatst gewijzigd

zondag 24 november 2019 | 17.36 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub