Maarten van Rossums plundertochten in Brabant

Heemkundekring De Vonder Asten-Someren houdt op woensdag 18 december in Zalencentrum Centraal in Someren een lezing met als titel ‘Maarten van Rossums plundertochten in Brabant’.

De spreker is Sander Wassing en hij gaat vertellen over de beruchtste veldheer van de zestiende eeuw, Maarten van Rossum (ca. 1490-1555).

In de 14e en 15e eeuw beleefde Brabant zijn Gouden Eeuwen: een economische en culturele bloeiperiode. Zo rond het jaar 1500 is deze mooie tijd voorbij en begint de periode van oorlogen, plunderingen, overheersingen en ziekten. Een eeuw later is er van de bevolking nog maar een-derde over. De ellende begint met Maarten van Rossum.

"Blaken en branden is het sieraad van de oorlog". Zijn lijfspreuk werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken, zendboden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden mensen dat de “Gelderaers” in aantocht waren. Van Rossum stond in de zestiende eeuw bekend als de “Gelderse Atilla” en de “gesel van de boeren”. Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. Decennialang hield Maarten van Rossum, in dienst van de Gelderse hertogen, door terreur en guerrilla-oorlogvoering de Nederlanden in zijn greep. Die dreigingen kwamen in het jaar 1527 dichtbij voor de inwoners van het Sticht Utrecht. De stad Utrecht en het slot van de bisschop, Huis Ter Eem bij Eembrugge, werden toen door Van Rossum ingenomen. Dit betekende dat soldaten de regio onveilig maakten.

Sander Wassing heeft zich tijdens zijn studie geschiedenis gespecialiseerd in de geschiedenis van de Nederlanden gedurende de zestiende en zeventiende eeuw en schreef zijn scriptie over de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten. Momenteel geeft Wassing als freelance-historicus lezingen, schrijft hij artikelen, verzorgt gastlessen op scholen en is werkzaam als stadsgids in Leiden. Daarnaast is hij verbonden als conservator aan de Stichting Historisch Museum Hazerswoude.

De lezing begint om 20.00 uur.

Leden van De Vonder hebben gratis toegang.

Niet-leden betalen € 3.


Trefwoorden: heemkundekring de vonder asten-someren sander wassing maarten van rossum
Geplaatst

donderdag 05 december 2019 | 10.48 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 19 december 2019 | 06.14 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub