Publieksavond op Jan Paagman Sterrenwacht

Op vrijdag 20 december wordt de laatste publieksavond van dit jaar gehouden op de Jan Paagman Sterrenwacht aan de Ostaderstraat 28 in Asten.

De avond begint stipt om 19.00 uur en verloopt volgens een vast programma.

Eerst een presentatie in de filmzaal, deze keer verzorgd door Francois Swinkels. Vervolgens neemt Ton Harbers de groep mee naar het Pieterse Planetarium, waar uitleg wordt gegeven over de bewegingen die hemelobjecten aan het firmament maken. En tot slot wordt de koepel opengedraaid voor een blik op het hemelgewelf.

Bij een onbewolkte hemel is dan de Orionnevel goed te zien.

De entreeprijs voor volwassenen is € 4 en voor kinderen tot en met 16 jaar € 2.

Op 20 december is de maan nog niet present, pas tegen de pchtend komt hij op. Deze bijna langste nacht is daarom goed donker en bij een onbewolkte hemel zijn er genoeg interessante objecten te zien. Net boven de horizon aan de zuidoostelijke hemel staat het imposante sterrenbeeld Orion. Op een derde van de onderzijde staat één van de prachtigste nevels van de hele noordelijke sterrenhemel, de Orionnevel. In de kijker is hij groen van kleur, maar de werkelijke kleur is prachtig rood. Het is de geboorteplaats van nieuwe sterren. In het zogenaamde ‘trapezium’ staan erg veel jonge sterren. In de komende tijd gaan we Venus zien als avondster. De planeet beweegt van de zon af en gaat veel later dan de zon onder. Haar witte wolkendek zorgt voor een schitterend schouwspel.


Trefwoorden: jan paagman sterrenwacht orionnevel publieksavond pieterse planetarium ton halbers francois swinkels
Geplaatst

vrijdag 13 december 2019 | 12.03 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 21 december 2019 | 08.14 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub