SIRIS.nl

Documentaire ‘Drama in ’t Ommels Eindje’ op SIRIS-tv

Dit jaar was het 75 jaar geleden dat Ommel bevrijd werd. SIRIS-tv zendt op vrijdagavond 3, zaterdag 4 en zondag 5 januari de oorlogsdocumentaire ‘Drama in ’t Ommels Eindje’ uit.

De documentaire is gemaakt door Gerard Geboers uit Asten.

De film is te zien in 'Van Dag tot Dag' in het uur tussen 7.00-8.00 uur, 9.00-10.00 uur, 11.00-12.00 uur, 19.00-20.00 uur, 21.00-22.00 uur en 23.00 en 24.00 uur.

Gerard Geboers vertelt over de totstandkoming van deze documentaire: ,,Martien Klaus uit Ommel is net als de Somerense Marietje Kooistra-Kruijf op 22 september 1944 bij beschietingen zwaar gewond geraakt. Met ook nog Martiens zus hebben zij destijds in het ziekenhuis lang samen op een kamer gelegen. Daarom vroeg ik Martiens medewerking aan de documentaire over Marietje.

Hij zegde toe, maar merkte ook op: “Ik begrijp niet waarom nog nooit iemand het verhaal van Ommel heeft vastgelegd!” En die opmerking zette mij aan het denken. Al snel concludeerde ik: “Martien heeft gelijk!” Het Ommelse oorlogsdrama schreeuwt er om vastgelegd te worden.

Diezelfde leerlingen van het Eindhovense Sint Lucas College waren graag bereid om ook aan deze documentaire mee te werken. En Martien leverde zo maar even de cast aan. Dora Boerekamps-Michiels, die op het fatale moment met haar familie in dezelfde schuilkelder zat, zou zeker mee willen doen. Verder noemde hij drie vrouwen, die destijds in de Jan van Havenstraat woonden, te weten Hanne Bots, Anna Vinken en Gerda Kuijpers. Alle drie zijn zij vrijwel hun hele leven in ‘het Ommels Eindje’ blijven wonen. Dat zal de reden zijn waarom ze daar nog altijd onder hun eigen achternaam en niet met hun mansnaam bekend staan. De cast werd nog aangevuld met Dora’s oudste broer Noud Michiels.

En zo konden op 4 mei 2017 de opnames gemaakt worden voor een documentaire over het fatale bombardement, dat tien kinderen het leven kostte. Dat moest op 4 mei - de dag van de dodenherdenking - omdat kapelaan Van Overbeek de gewoonte had om dan ‘s ochtends in de herdenkingsmis de namen en leeftijden van alle slachtoffers hardop uit te spreken. De kapelaan werkte graag mee, want die momenten moesten uiteraard ook vast worden gelegd.

Deze heel aangrijpende documentaire vertelt het verhaal van de beschietingen van Ommel, waarbij vier kinderen Klaus en zes kinderen Michiels omkwamen. Moeder Michiels stierf van verdriet'', aldus Gerard Geboers.