Herman Clevis uit Budel heeft op zaterdag 11 januari de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen.

Burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck speldde Cor de versierselen op in gemeenschapshuis De Klepel in Asten tijdens de viering van het tachtigjarig bestaansfeest van EAD (Eerste Astense Damclub).

De vereniging is net voor de Tweede Wereldoorlog opgericht en is tijdens de oorlog kort opgeheven. In de opheffingsvergadering is ze meteen weer heropgericht en als officieuze club blijven bestaan. Eén van de oprichters en nu erelid van EAD is Harry Knaapen. Hij woont sinds 1953 in Canada en is onlangs 100 jaar geworden. 55 Jaar was de club te gast in café De Sportvriend van Jan Eijsbouts en later Cor Clevis en zijn opvolgers.

Cor droeg alle sportverenigingen een warm hart toe en was zelf ook een heel fanatiek lid van EAD. Het damvirus heeft aanstekelijk gewerkt op zijn zoon Herman Clevis. Herman is zijn hele leven lid geweest van EAD. Hij heeft niet alleen ruim 25 jaar in het EAD-bestuur gezeten, maar heeft ook zeer minutieus alle resultaten van de vereniging gevolgd en geadministreerd.

Herman Clevis heeft bij het 50- en 60-jarig jubileum van de vereniging jubileumboeken geschreven waarin de geschiedenis van EAD is vastgelegd. Ook was hij een vraagbaak voor het jubileumboek dat is gemaakt bij het 75-jarig jubileum. Herman slaat geen wedstrijd over van zijn team. EAD heeft Herman tot clubicoon benoemd.

In de ruim 700 nummers van het wekelijks verschijnende EAD-nieuws doet hij verslag van het damnieuws in de wereld in het algemeen en de verrichtingen van EAD in het bijzonder.

Herman Clevis besteedt ook veel aandacht aan de relatie van dammen met kunst. Het EAD-nieuws wordt in brede damkringen gelezen en er wordt uit geciteerd.


Trefwoorden: koninklijke onderscheiding eerste astense damclub ead asten roland van kessel cor clevis herman clevis
Geplaatst

zaterdag 11 januari 2020 | 20.14 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 11 januari 2020 | 19.17 uur

Auteur

Harrie van Horik


businessclub